Obchůdky na vesnicích. Ne všude se daří najít provozovatele snadno

2. říjen 2023

V Malé Skále v polovině září 2023 skončila kvůli insolvenci tamní samoobsluha. V minikrámku u Ostrova funguje možnost nákupu „do tašky“ na základě závazné objednávky. Kdy bude nový obchod, zjišťoval redaktor Jaroslav Hoření.

Čtěte také

Mezi místa, kde po insolvenci společnosti Rosa market s.r.o. došlo k uzavření obchodů, patří Malá Skála. Budova samoobsluhy kdysi vybudované v „akci Z“ patří obci, která ji před čtyřmi roky koupila zpět do vlastnictví.

Co bude s prodejnou dál, zjišťoval v Českém ráji redaktor Českého rozhlasu Liberec Jaroslav Hoření. A vydal se i do Vyskře, kde mají s hledáním nového provozovatele vesnického krámku zkušenosti.

Obec Malá Skála má zájem na tom, aby prodejna co nejdřív fungovala. Když se starosta Michal Rezler (SLK) dozvěděl o konci prodejny, vypsal záměr na nového provozovatele, přihlásilo se jich 7. Všechny chtějí zástupci Malé Skály navštívit v jejich stávajících prodejnách.

„Ten záměr jsme zveřejnili, a nechtěli jsme jít jenom na výši nájmu, ale chtěli bychom, aby ta prodejna fungovala, řeknu, ke spokojenosti místních i turistů. Takže, co se týče nějaké té cenové hladiny, a hlavně i o provozní době,“ říká maloskalský starosta.

Mezi zájemci je šest obchodníků vietnamské národnosti, před samoobsluhou by se ale neměly objevit žádné stojany s pestrobarevným či pouťovým zbožím. „Určitě to bude obsažené ve smlouvě, a při jednáních jsem je na tom upozorňoval, že nebude venkovní prodej a uvnitř že chceme opravdu potraviny, plus nějaké smíšené zboží, ne oděvy a podobně,“ potvrzuje starosta.

Po úpravě a malování, a nastěhování nového provozovatele, by mohla Maloskalská samoobsluha fungovat v listopadu 2023. Aby lidé nezůstali úplně bez možnosti nákupu, funguje v Malé Skále mini krámek u kempu Ostrov.

„Dohodli jsme se s provozovatelem restaurace Ostrov, vyšel nám vstříc. Na druhou stranu musím říct, že o to není mezi lidmi příliš velký zájem, i když on je ochotný jim i udělat nákup do tašky na druhý den, pokud si zadají seznam,“ popisuje aktuální situaci Michal Rezler.

Zkušenosti s hledáním nového nájemce venkovského obchodu mají ve Vyskři. „Prošli jsme si tím, čím spousta vesnic. Dlouhodobý nájemce skončil, pak jsme hledali nějakou náhradu, kdy nám vypomohli naši vietnamští spoluobčané, to nějakou dobu fungovalo, ovšem oni pak chtěli odjet zpátky do Vietnamu a pak jsme byli postaveni před problém, jak tuhle tu situaci vyřešit.

Vypsali jsme výběrové řízení, kde se opět přihlásili podobní nájemci, ale s těmi jsme nebyli v tu chvíli úplně spokojení. A tak jsme čekali, co bude. Na poslední chvíli se přihlásila Renata Kašparová a dopadlo to výborně,“ vzpomíná na podobnou situaci nezávislý starosta Vyskře Jan Kozák.

Ne všude ale hledání provozovatele obchodu s potravinami, dopadne dobře. Možným řešením mohou v budoucnu být zcela samoobslužné prodejny. Tématu se budeme dále věnovat.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.