Obce v Libereckém kraji budují další nabíjecí stanice pro elektrokola. Vyplatí se vozit s sebou vlastní kabel

4. červenec 2023 12:23

Přibývá lidí, kteří si oblíbili jízdu na elektrokolech. V Libereckém kraji proto se proto objevují další místa, kde si je cyklisté můžou dobíjet.

Čtěte také

Elektrokola začínají být mezi lidmi stále populárnější. Postupně se pro ně rozšiřuje i infrastruktura. Nabíjecí stanice už vybudovali i v některých menších obcích v Libereckém kraji.

Aktuálně je nabíjecí stanice například v Bedřichově v Jizerských horách, a to u stadionu a na přehradě. V plánu tam mají vybudovat stanice další, a to třeba U Kiosku na Promenádní cestě nebo u kapličky v Hraběticích.

Od září 2023 mají nabíječku i na Kozákově v Českém ráji. Jde o sloupek, který má kromě zásuvek i kompresor na nafouknutí kol a k nabíjení využívá solární panel. V kempu Borný u Máchova jezera v Doksech si cyklisté elektrokolo nabijí u přípojky pro karavany.

V Mikroregionu Mezi kopci na pomezí Českolipska a Liberecka mají nově stejný typ stanic. Jsou v Dubnici, Janovicích, Rynolticích Křižanech a Zdislavě, čerpají energii díky solárnímu panelu a zvládají nabíjet dvě elektrokola zároveň.

Elektrokolo se ale od klasického kola dost liší. Důležité je si uvědomit, že nabíjecí konektory nejsou jednotné, a proto je nabíjecí stanice vlastně jen zásuvka. Je tedy potřeba dorazit s vlastním kabelem. Nabít kolo si tak lidé mohou v podstatě kdekoliv.

autoři: Matěj Klimša , reČRoL
Spustit audio

Související