Sezóna začíná i pro půjčovny kol a koloběžek v Krkonoších

Horské půjčovny lyží se s nástupem jara zase mění na půjčovny kol a koloběžek.

Dva prodloužené víkendy s příjemným počasím v řadě znamenaly třeba v Krkonoších první významnější nárůst počtu lidí, kteří si právě kola nebo koloběžky chtěli půjčit.

V centru Špindlerova Mlýna si přišel půjčit koloběžku Pražák Martin s přítelkyní. Atraktivní desetikilometrový sjezd od Špindlerovy boudy láká, a to přesto, že počasí pořád ještě není vyloženě letní. Zatímco tady ve Špindlerově Mlýně svítí sluníčko a zpívají ptáci, nahoře je mlha a čtyři stupně. Přesto podle Natálie z půjčovny koloběžek přímo u Špidlerovky lidé chodí. „Hlavně odpoledne, když jdou lidé z túry, chtějí si ukrátit cestu, tak jedou na koloběžce,“ říká Natálie.

Půjčit si koloběžku a sjet si z hřebenů až do města není složité. Potřebujete vlastně jen chuť vyzkoušet si něco neobvyklého. „Potřebujete helmu, znát cestu a vědět, jak se na koloběžce chovat,“ doplňuje Natálie.

Po zimě znovu roste i zájem o služby půjčoven kol. Třeba ve Špindlerově Mlýně má ještě řada z nich přes týden zavřeno a otevírá jen na víkendy, ale zájem je, říká Richard z jedné z půjčoven: „Oblíbená jsou i elektrokola, lidé si chtějí vyzkoušet, jak fungují.“

Dá se předpokládat, že s dalším oteplením bude poptávka ještě větší. A tak spousta návštěvníků hor plánuje a půjčení kola nebo koloběžky si rezervuje předem.

I služby půjčoven tady mírně zdražily, za půjčení elektrokola na den zaplatíte kolem tisíce korun.

autor: lcz
Spustit audio

Související