O volbách do Evropského parlamentu a ponaučení pro české politiky s politologem Janem Kubáčkem

14. červen 2024

„Politici jsou naši služebníci. Jsou placeni z našich daní a měli by nás respektovat,“ myslí si turnovský rodák, politolog a konzultant politického marketingu a managementu, strategie volebních kampaní Jan Kubáček.

Čtěte také

8. a 9. června 2024 si čeští voliči vybírali 21 zástupců do Evropského parlamentu. Podle predikcí zvítězilo hnutí ANO před uskupením SPOLU. Překvapením byl vzestup nového hnutí Motoristé + Přísaha a Stačilo s Kateřinou Konečnou z KSČM. Propad naopak zaznamenalo hnutí STAN a Piráti, i SPD.

Co bylo největším překvapením těchto výsledků pro politologa Jana Kubáčka? „Odhadoval jsem, že volební účast bude 33 procent, takže těch 36 procent pro mě bylo příjemným překvapením,“ říká.

„Překvapením byl i způsob, jakým probíhala kampaň, to že se kandidáti pokoušeli vyhýbat se velmi zásadním tématům, která souvisejí s životní úrovní, současnou i budoucí, s bezpečností, s ekonomikou, českým průmyslem. A potěšilo mě, že se toto nevyplácí a že to voličům vadí, že se podle těchto témat často rozhodují, což vede k tomu, že politici budou muset voličům více naslouchat,“ dodává.

Jak velké je podle něj nebezpečí vzestupu radikálních sil napříč Evropou? A jaké jsou příčiny tohoto jevu? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související