O bouřkách, jak vznikají a proč, a jak se při nich chovat s meteorologem Martinem Hynčicou

7. červen 2024

Jaké mýty panují kolem bouřky a blesků? Jak vzniká výboj a kterým místům by se lidé měli při bouřce vyhýbat? Otázky pro meteorologa Martina Hynčicu, vedoucího předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

Čtěte také

Od první červnové neděle roku 2024 se nejen na Liberecku mluví o tom, co způsobil úder blesku na dětském dnu ve Vratislavicích nad Nisou, padají i rady jak by se lidé měli chovat, pokud je zastihne bouřka v přírodě nepřipravené, co by rozhodně neměli dělat, a podobně.

„Nejlepší rada je prevence, tedy když vidím, že se budou vyskytovat bouřky, nebo bude dokonce vydaná výstraha před silnými bouřkami, tak je dobré zvážit, jestli do otevřené krajiny vůbec jít, případně přeplánovat výlet,“ říká meteorolog Martin Hynčica.

„Pokud nás bouřka zastihne v přírodě, pak rozhodně nedoporučuji schovávat se pod stromy, nebo běhat někde po louce,“ varuje. „Pokud nemáme blízko úkryt, nebo auto, pak je dobré schovat se do nízkého porostu, přikrčit se a dát nohy co nejblíž k sobě, abychom zmírnili takzvané krokové napětí,“ dodává.

Podle něj je nebezpečná situace také ve chvíli, kdy bouřka zastihne člověka například při koupání, nebo sjíždění řeky. „Voda vede tu energii mnohem lépe než suchý předmět. Takže v případě, že jsme někde u vodní plochy, je lepší se samozřejmě od těchto ploch co nejvíce vzdálit,“ vysvětluje.

Platí, že blesk vždy udeří do nejvyššího místa? Jak blesk vzniká a jaké jsou typy blesků? Jak se počítá vzdálenost bouřky od místa, kde stojíme? Co je „blesk z čistého nebe“ a co „krokové napětí“? Jak je to s bezpečím v letadlech při bouřce? A kde se v posledních letech bouřky vyskytují nejčastěji? Poslechněte si záznam rozhovoru.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.