O plánech, novém vzhledu nebo názvu a novinkách pro děti s řediteli muzeí v Liberci a Jablonci nad Nisou

17. květen 2024

Hosty pořadu O čem se mluví pod Ještědem byli ředitelka Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Milada Valečková a ředitel Severočeského muzea v Liberci Jiří Křížek.

Muzejní noc, která nabízí návštěvníkům prohlídky muzeí v Liberci a v Jablonci nad Nisou, představí i řadu novinek. Třeba nové logo Severočeského muzea v Liberci ve tvaru čtyř písmen, která odkazují na stánek umění - MUZA.

Čtěte také

„Není důvod měnit název, protože se takto jmenujeme už 150 let, ale důležitá je značka,“ říká ředitel libereckého muzea Jiří Křížek a dodává, že slovo „Severočeské“ může být pro řadu návštěvníků, hlavně ze vzdálenějších destinací, poněkud zavádějící, a ani nekoresponduje s obsahem a nabídkou muzea.

O nový název naopak usiluje Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Název by chtělo rozšířit o pojem „národní“, nebo „státní“. „Ministerstvo o tom jedná už řadu let, ale odpověď zatím nemáme, i když k letošním 120. narozeninám by to byl hezký dárek,“ myslí si jeho ředitelka Milada Valečková.

Oba ředitelé také odtajnili nejbližší plány pro dětské návštěvníky. Pro ty v Severočeském muzeu to bude například chystaná knížka pohádek o muzejním kocouru Pacourkovi. Fiktivní postavička maskota totiž nese jméno historika Gustava Pazaureka, který stál o zrodu muzejních sbírek před 150 lety.

Čtěte také

Jablonecké muzeum skla a bižuterie zase od 1. června 2024 slibuje otevření muzejního parku pro děti. „Chceme, aby si to tu maminky oblíbily, aby sem chodily s dětmi a také je to inspirovalo k návštěvě samotného muzea,“ vysvětluje Milada Valečková.

Herní park s designovými prvky bude v blízkosti nové přístavby muzea, která má tvar skleněného hranolu. V něm návštěvníci kromě aktuálních výstav uvidí například rozsáhlou kolekci vánočních ozdob od historie po současnost.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související