Liberecký Zlatý kříž: Severočeské muzeum

Redaktor Tomáš Mařas s ředitelem Severočeského muzea Jiřím Křížkem jako průvodci historickou budovou muzea. Ta je spolu s bývalými lázněmi a bývalým sídlem Obchodní a živnostenské komory, dnešní poliklinikou, jedním z architektonicky nejvýznamnějších míst v Liberci. Tvoří takzvaný Zlatý kříž.

Liberecké Severočeské muzeum nabízí nespočet zajímavých exponátů, ale také neméně zajímavou historii. Budova byla už při svém vzniku zamýšlena jako muzeum a postavená byla za neuvěřitelných 19 měsíců. Stojí na místě, kde kdysi bývala první veřejná botanická zahrada v Českých zemích.

To není jediná zajímavost, která se váže k budově. Rozpočet stavby překročili investoři trojnásobně a spolek, který stál za vznikem muzea, uvedl novou instituci do ohromných dluhů.

K oddlužení došlo na konci roku 1938 osobně Adolfem Hitlerem. To je ta temnější stránka budovy. K těm zalitým sluncem patří třeba drobná výzdoba na budově, která je vidět až při bližším pohledu.

Drobné finesy a dokonalost provedení výzdoby dokládá um tehdejších řemeslníků. V podobě chrličů se pak nechali zpodobnit třeba majitel stavební firmy, hlavní polír i sochař, který byl zodpovědný za sochařskou výzdobou budovy.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související