Digitalizace stavebního řízení po týdnu fungování: Zatím máme jednu žádost, referuje úřad v Novém Boru

9. červenec 2024 11:00

Nový stavební zákon platí už týden. Zavedení kompletně elektronického stavebního řízení provázely obavy úřadů, kterým do poslední chvíle chyběla metodika a další podklady.

Čtěte také

Stavební úřady se od 1. července 2024 postupně seznamují se zcela novým digitálním systémem stavebního řízení. Přípravu novely stavebního zákona provázely komplikace, protože úředníkům do poslední chvíle chyběla metodika. Kritika zaznívala třeba z úřadu v Novém Boru

„Aktuálně vyřizujeme žádosti, které přišly těsně před přechodem na digitalizaci stavebních úřadů v několikanásobném množství oproti normálu. V novém režimu jsme přijali jednu jedinou žádost,“ říká mluvčí radnice v Novém boru Radmila Pokorná.

Se začátkem prázdní začaly na úřadech platit dvě novinky. Zatímco povinné přijímání elektronických občanských průkazů se obešlo bez jakýchkoliv problémů, o novém stavebním zákonu se to říct nedá.

„Každý ten projekt byl jinak řízen, jinak připraven. Z našeho pohledu jsou od sebe dost daleko a rozdílné. Úředníci hlavně neměli dostatek času a možnosti si software vyzkoušet,“ vysvětluje tajemník novoborského úřadu Josef Chýle.

„To ještě nemluvím o tom, že u nás na úřadě je podstav. Rok a půl už nemáme stavaře, rok a půl máme vypsané výběrové řízení a za celou dobu se nepřihlásil vůbec nikdo.“ doplňuje vedoucí stavebního úřadu v Novém Boru Lucie Moravcová.

V prvním týdnu platnosti nového stavebního zákona se ukázaly další problémy. Někteří lidé si začali stěžovat na několikanásobný nárůst ceny povolení domovních čistíren odpadních vod nebo vrtaných studní.

Ministerstvo si to uvědomuje. „Tyto malé stavby, jako studny a domácí čističky odpadních vod, převedeme do kategorie, kde bude poplatek za ně výrazně nižší“, uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů.

Ministr Bartoš také uznává, že nový systém stavebního řízení není dokonalý, alespoň pro tuhle chvíli. Ty nejdůležitější funkce ale podle něj fungují a na dalších zlepšeních se každým dnem pracuje.

V České republice je přibližně 600 stavebních úřadů.

Spustit audio

Související