O Českou Lípu se začnou starat Technické služby. Město zatím takovou organizaci nemělo

11. červen 2024 10:47

O údržbu zeleně, letní a zimní úklid chodníků a silnic a podobně se v České Lípě staraly soukromé firmy. Město jim za to každý rok platilo desítky milionů korun. Teď zastupitelé odsouhlasili zřízení vlastních Technických služeb.

Čtěte také

Úklid města už nebudou v České Lípě zajišťovat externí firmy. Nově je nahradí 100% městská společnost Technické služby. Její vznik v pondělí 10. června 2024 schválili českolipští zastupitelé.

Dosud má úklid ve městě a údržbu městského majetku na starosti několik externích firem, u kterých si radnice objednává jednotlivé služby. Náklady na tyto služby rostou, zatímco od vlastních Technických služeb by měly být levnější.

Externí firmy také ne vždy reagují pružně podle aktuální potřeby a vykonají jen to, co je ve smlouvě, nic navíc, jak zdůvodňuje zřízení Technických služeb města starostka Jitka Volfová z Hnutí ANO.

Provoz Technických služeb bude město odhadem stát kolem 100 milionů korun, prvotní investice na nákup techniky a rozjezd společnosti bude podle starostky Volfové kolem 50 milionů korun.

Výhledově by Technické služby měly mít až 55 zaměstnanců, náběh ale bude postupný, protože jsou stále platné smlouvy s externími firmami, které aktuálně úklid města a další věci s tím spojené zajišťují.

Sídlo společnosti bude v areálu v Poříční ulici, kde jsou dnes dílny, sklady, garáže i administrativní budovy a velké odstavné plochy. Areál patří městu, ale zatím je v něm 17 nájemců. Devíti z nich teď dá město výpověď s nabídkou jiných prostor. Areál je ale v takovém technickém stavu, že se do něj musí investovat, a to zhruba 20 milionů korun.

Organizace by měla postupně převzít letní a zimní údržbu silnic a chodníků, dopravního značení, vodních nádrží, dešťové kanalizace, dětských hřišť nebo městské zeleně, stejně jako výzdobu města, například na Vánoce. Po stabilizaci firmy se počítá s tím, že by podnik převzal také svoz a likvidaci odpadu, správu hřbitovů nebo provoz parkovacího systému.

Spustit audio

Související