Do krajských voleb se v Libereckém kraji přihlásilo 13 uskupení, do senátních 5 uchazečů

17. červenec 2024 09:28

Jak se promění krajská vláda, o tom rozhodnou voliči při podzimních volbách 20. a 21. září 2024. O přízeň voličů se bude v Libereckém kraji ucházet 13 politických uskupení, o 3 méně než při posledních volbách. Mezi jakými kandidátkami budou voliči rozhodovat?

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva se bude v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházet 13 politických uskupení. Je to nejméně za dobu existence Libereckého kraje. Při posledních krajských volbách měli lidé na výběr ze 16 kandidátek.

Ze stran v roce 2024 kandidují Piráti, Sociální demokracie, strana Právo, Respekt, Odbornost a Demokratická strana zelených za práva zvířat. Strana Zelených jde do voleb v koalici Zelení pro kraj s Liberálně ekologickou stranou.

Uspět ve volbách chtějí i tři politická hnutí a to Hnutí ANO, Přísaha a Starostové pro Liberecký kraj.

Koalicí je celkem 6. Strana Zelených jde do voleb v koalici Zelení pro kraj s Liberálně ekologickou stranou; vznikla úplně nová koalice Za lepší život pro lidi; dále spojení SPD a Trikolóry; koalice Stačilo!, kterou tvoří Komunistická strana Čech a Moravy spolu s Českou stranou národně sociální.

Velký pozor budou muset dávat voliči u dvou koalic, které mají de facto stejný název; a to Spolu pro Liberecký kraj. Jednu koalici s tímto názvem tvoří politické strany Svobodní a Strana soukromníků České republiky; druhá koalice s názvem Spolu pro Liberecký kraj je tvořená po vzoru vlády ODS, TOP9 a KDU-ČSL.

Zaregistrovat kandidátku bylo možné do odpoledne 16. července, do 22. července mohou strany doplňovat další kandidáty nebo měnit jejich pořadí. Uskupení budou mít také čas na opravu případných nedostatků.

Krajský úřad vydá rozhodnutí o konečném znění kandidátek 1. srpna 2024. Pokud i pak bude chtít nějaký kandidát sám odstoupit, může tak učinit do pátku 20. září 2024 do 14 hodin, kdy krajské volby začínají.

V krajském zastupitelstvu je 45 míst.

Senátní volby

V termínu 20. - 21. září 2024 budou také doplňovací volby do Senátu pro Jablonecko a část Semilska.

Zaregistrovaných kandidátů je 5, o 2 méně než před 6 lety. Za Hnutí ANO kandiduje podnikatel a jablonecký zastupitel Milan Kroupa, za koalici ODS, lidovců a TOP09 ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček, za Starosty pro Liberecký kraj starostka Semil Lena Mlejnková, opětovně jde do voleb právnička Michaela Tejmlová za stranu SEN21s podporou Pirátů a Zelených a podruhé kandiduje také Michal Švarc za SPD, ředitel jablonecké městské policie.

Spustit audio