Neudržované silnice a chodníky v České Lípě: Vybraná firma odmítla smlouvu. Jednáme, zní z radnice

16. červenec 2024 10:02

V České Lípě nemá kdo uklízet chodníky a silnice. Radnice před časem založila vlastní technické služby, ale ty ještě nejsou připravené údržbu města převzít. A firma, která zvítězila ve výběrovém řízení, s městem neuzavřela novou smlouvu. Zjistil to redaktor Českého rozhlasu Jiří Jelínek.

V České Lípě v polovině července 2024 nejsou udržované chodníky a silnice

Ulicemi České Lípy přestaly jezdit čisticí vozy. Město aktuálně nemá nikoho, kdo by udržoval cesty, autobusové zastávky nebo odtokové kanály. Firma AVE CZ, která uspěla ve výběrovém řízení pro následující čtyři roky, odmítla podepsat novou rámcovou smlouvu za víc než sto milionů korun.

Firma by pro město pracovat chtěla, ale ne za daných podmínek. Radnice v České Lípě si založila vlastní technické služby. Jak ve společném dopise zastupitelům uvedli Linda Simurníková a Jan Žurek z vedení firmy AVE CZ, ze strany radnice společnost dostávala opakovaná ujištění, že nové technické služby převezmou jen drobnější práce typu ručního čištění nebo údržby mobiliáře.

Firma se teď ale obává, že si městské technické služby zajistí vlastní techniku a zaměstnance a přestanou využívat služby AVE i na komplexní letní i zimní údržbu. Rámcová smlouva to totiž umožňuje. Je to její princip, platí se za skutečně odebrané služby.

Smlouva na čtyři roky za až 105 milionů korun měla platit od začátku července 2024. Radnice tak už dva týdny nemá nikoho, kdo by ve městě uklízel chodníky a ulice, aniž by kohokoliv informovala. Městské technické služby zatím nejsou ani zdaleka ve stavu, že by mohly v následujících měsících cokoliv udržovat. Chybí jim technika i zaměstnanci.

Opoziční zastupitelka a bývalá starostka Romana Žatecká za hnutí SPD situaci považuje za selhání vedení města. Nejen chybějící zajištění čistoty ulic, ale také absenci komunikace ze strany radnice. Podle ní město nemá žádný „plán B“. Bývalá starostka také požaduje, aby se k tomu radnice vyjádřila nejpozději 1. srpna 2024.

Jak uvedla mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová na přímý dotaz Českého rozhlasu, město věc zatím nebude komentovat s tím, že jednání dál pokračují. Od firmy AVE redaktor Jiří Jelínek zjistil, že by byli ochotni přistoupit na nějaké kompromisní řešení, kde by se město smluvně zavázalo, že bude služby nějakou danou dobu skutečně využívat. Společnost AVE radnici také nabídla formu společného podniku, takzvaný joint-venture.

Radnice počítá s počátečními náklady na založení technických služeb ve výši zhruba 150 milionů korun. Dalších minimálně 60 milionů ročně bude stát provoz podniku, který má od soukromých firem postupně převzít také péči o zeleň, zajištění akcí města a další činnosti.

Spustit audio

Související