Omezení v Turnově: Z náměstí Českého ráje směrem na Semily i zpět jen jedním jízdním pruhem

15. červenec 2024 15:10

Obyvatelům a návštěvníkům Turnova se 15. července 2024 zkomplikoval průjezd historickým centrem města. Co je důvodem a jak motoristé situaci zvládají?

Historickým centrem Turnova od pondělí 15. července řidiči projedou jen s obtížemi. Silničáři tam začali měnit dlažební kostky za asfalt. Hluk z dopravy totiž na výjezdu z náměstí Českého ráje překračoval povolený limit.

Na jedné nejfrekventovanějších silnic ve 14tisícovém městě proto auta jezdí jen jedním jízdním pruhem. Dopravu na náměstí Českého ráje v Turnově řídí semafor. Denně tam projedou stovky osobních i nákladních aut. Kamiony mají po dobu stavby zákaz. Tvoří se tam krátké kolony.

Silničáři v ulici 5. května vyměňují dlažební kostky. Doporučila to na jaře 2024 Krajská hygienická stanice, hluk z dopravy je totiž nad limitem.

V centru města je řada důležitých institucí, například jediná pobočka České pošty ve městě, banka, spořitelna a také městský úřad. Vedení města doporučuje řidičům, aby do centra řidiči zajížděli jen v případě nutnosti. Shodou okolností je to hlavní průtah na Semily a Lomnici, takže je to významně zatížená komunikace,“ dodává nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke.

Silničáři dlažební kostky v ulici 5. května vymění za speciální asfalt. Na náměstí Českého ráje kvůli zachování rázu historického centra dlažební kostky zástavnou. Omezení potrvá do konce srpna 2024.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související