Českolipská radnice se brání nařčení, že nemá zajištěnou údržbu města. Máme 3 úkoly, upřesňuje firma

17. červenec 2024 14:20

Vedení České Lípy tvrdí, že údržba silnic a chodníků ve městě je i přes chybějícího dodavatele zajištěná. V ulicích jsou ale stále patrné pozůstatky bouřek z předchozího týdne, a to vypovídá o opaku. Situaci v České Lípě sleduje redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Začátkem července 2024 měla začít platit nová čtyřletá rámcová smlouva se společností AVE CZ, která zvítězila ve výběrovém řízení za víc než sto milionů korun. Firma ale odmítla radnici smlouvu podepsat, jak jsme již informovali.

Reakce radnice na sebe nenechala dlouho čekat. Město slovy mluvčí Kristýny Brožové tvrdí, že má úklid města na přechodnou dobu zajištěný. To ale podle všeho není (k 17. červenci 2024) tak úplně pravda.

Redaktor Českého rozhlasu Jiří Jelínek znovu kontaktoval společnost AVE CZ a ředitelka českolipské provozovny Linda Simurníková odpověděla, že město sice objednalo nějaké práce, ale o zajištění komplexní údržby „nemůže být řeč“.

Radnice u firmy AVE CZ zadala celkem 3 objednávky za v souhrnu 300 tisíc korun. Jedna byla na čistění chodníků, druhá na čištění silnic a třetí na odplevelení chodníků. První dvě, klasické úklidové, jsou podle firmy AVE CZ už splněné. Paní ředitelka Simurníková tvrdí, že částka 200 tisíc za normálních okolností stačí na řádově 2 až 3 dny komplexního úklidu.

Skutečně v tuhle chvíli (třetí červencový týden roku 2024 – pozn. red.) žádná čisticí vozidla městem nejezdí. Svědčí o tom stav komunikací po bouřkách v předchozím týdnu. Nejde jen o naplavený písek, ale také nedopalky a různý drobný nepořádek typu obaly od laskomin nebo napadané větvičky a listí.

Třetí zakázka, na odplevelení chodníků, má termín do konce srpna 2024. Redaktor Jiří Jelínek se ptal na radnici, jestli se neobjevila jiná firma, která by mohla AVE CZ v čištění nahradit, město ale bude věc dál komentovat až po dalším jednání s firmou AVE CZ, které je naplánované na 18. července 2024.

Proč společnost AVE CZ odmítla radnici podepsat smlouvu

Město Česká Lípa zakládá vlastní technické služby. Firma AVE CZ se proto obává, že radnice, až si sežene potřebný personál a stroje, přestane služby odebírat a jim najednou zůstane nevyužitá technika a zaměstnanci, kterých je na údržbu stovek kilometrů chodníků a silnic potřeba docela dost.

Podle starostky Jitky Volfové z hnutí ANO už od března 2024, kdy byl projednáván záměr zřízení technických služeb na zastupitelstvu města, byly veřejně dostupné informace o zamýšleném rozsahu činností vykonávaných v budoucnu technickými službami.

Oproti tomu firma AVE CZ tvrdí, že ji vedení města ujišťovalo, že technické služby převezmou jen drobnější práce typu ruční údržby, nikoliv komplexní údržbu komunikací.

Situaci nadále sledujeme.

Spustit audio

Související