Po úderu blesku ve Vratislavicích nad Nisou zůstává v nemocnici jedenáctiletá dívka

4. červen 2024 14:45

V neděli 2. června 2024 se ve Vratislavicích nad Nisou po zásahu blesku do stromu zranilo několik lidí. Zdravotníci je převezli do okolních nemocnic. Většinu z nich už lékaři propustili domů.

Čtěte také

V Zámeckém parku ve Vratislavicích nad Nisou se 2. června konal dětský den. Lidé se pod stromem schovávali před deštěm. S některými z nich mluvila redaktorka Kateřina Hartmanová.

„Probudil jsem se ve stoje, najednou jsem úplně jinak viděl, jediné, co jsem si říkal, co se to ksakru děje… V tu chvíli jsem se začal kácet k zemi, dopadnul jsem, chviličku ležel, pak jsem se probral, ale to už mě lidi táhli dál od toho stromu,“ popsal jeden ze zraněných Tomáš Jerje.

Do Vratislavic nad Nisou v neděli přišel s rodinou. Pod stromem se schovávali před deštěm. „Začalo silně pršet. Nic nenaznačovalo tomu, že by měla být bouřka, a vlastně ten jediný blesk, který přišel tak uhodil do toho stromu,“ doplnil.

Blesk do stromu udeřil zhruba v 15:30 a elektrický výboj zasáhl skupinu lidí, která pod ním stála. „Najednou záblesk a hned rána… A tam právě jsem viděl ty lidi a vedle už někomu dávali resuscitaci,“ dodal další návštěvník Lukáš Vondráček.

Při události se celkem zranilo 22 lidí. Zdravotníci je rozvezli do několika nemocnic. Dva dospělé pacienty přijala nemocnice v Jablonci nad Nisou. Do pražské nemocnice v Motole převezli záchranáři jedenáctiletou dívku a nejvíc pacientů bylo hospitalizováno v Liberci.

Většina zraněných už je doma. Jablonecká nemocnice oba pacienty propustila 3. června. Část lidí odešla i z nemocnice v Liberci. Zbylých 6 podle mluvčího Václava Řičáře lékaři propustí 4. června odpoledne.

Hospitalizovaná zatím zůstává dívka v pražské motolské nemocnici. Podle Miroslavy Mikáskové z odboru komunikace je její stav stabilizovaný.

Zranění po zásahu blesku

U většiny pacientů se jednalo o krátké poruchy vědomí, případně drobné poruchy hybnosti končetin. Žádné zásadní poruchy rytmu lékaři nezaznamenali. U jedné pacientky lékaři zaznamenali drobné popáleniny, které ale podle primáře oddělení urgentní medicíny Petra Kašáka vymizí a žena by pravděpodobně neměla mít následky.

Podle Martina Nováka z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byly bouřky v předpovědi i ve výstraze 2. června od 12 hodin. Lidé ale podle něj neměli šanci sledovat přicházející bouřku, protože elektrická aktivita se začala projevovat až ve Vratislavicích nad Nisou, jak na radarech, tak na detekci blesků.

Pravděpodobnost, že blesk udeří tam, kde jsou lidé, je podle Martina Nováka poměrně malá, většina blesků jsou totiž výboje mezi oblaky. Při bouřce se obecně doporučuje nebýt na vyvýšených místech a velké prázdné ploše, a jít pomalu, dělat malé kroky a neutíkat.

Spustit audio

Související