Nové testy jsou modernější a odpovídají dnešní době, provoz je jiný než před 20 lety, říká učitel autoškoly Josef Semirád

Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byl učitel autoškoly Josef Semirád. Hlavním tématem byly zaváděné změny v testech při skládání řidičských zkoušek.

Lektor autoškoly Josef Semirád byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec

„Někdy od půlky října 2021 se implementovala první část nových otázek a od 14. února 2022 se tam dostává druhá část. Je to pokrokovější, moderní, odpovídá to dnešní době. Otázky i videosekvence, které tam jsou, tak to je současnost. Před dvaceti lety a dneska, to bylo o něčem jiném. I ten provoz byl jiný,“ přiblížil změny v testech pro budoucí řidiče Josef Semirád.

Testy tak reflektují změněnou dopravní situaci oproti době, kdy vznikala předchozí verze testů.  Jde například o zvýšený počet cyklistů na silnicích, i jakým způsobem na ně při řízení reagovat. Nové testy jsou podle Josefa Semiráda bližší praxi. Budoucí řidiči se tak budou muset naučit i drobné nuance silniční dopravy, například aby poznali rozdíl mezi termíny „neohrozit" a „neomezit". Testy jsou dostupné zdarma online a vyzkoušet si je může každý.

A o čem byla ve studiu Českého rozhlasu Liberec ještě řeč? Třeba o tom, kde si mají mladí bez řidičáku takzvaně osahat řízení auta, jestli je lepší učit se řídit na sněhu nebo v létě, i o rozdílech mezi řízením s manuální a automatickou převodovkou. Josef Semirád také vyvracel některé zažité mýty, třeba o zákazu předjíždění na plné čáře, nebo o tom, že tramvaj má vždy přednost. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související