V Turnově začaly oslavy 750 let výstavami. Historie, drahých kamenů a šperků

Hned tři výstavy u příležitosti 750 let Turnova uspořádali v místním Muzeu Českého ráje. Jedna z nich se věnuje drahým kamenům, druhá událostem na hlavním náměstí a třetí šperkům ředitele šperkařské školy v Turnově Antonína Karče. Od jeho úmrtí letos uplyne 70 let.

Náměstí „zažilo” několikeré stavební přeměny, mobilizaci a okupace, oslavy i střídání režimů. S tím přicházely i změny v jeho názvu, za poslední století se jmenovalo Masarykovo, Stalinovo, Pracujících a nyní Českého ráje. Současnou velikost má náměstí se čtvercovým půdorysem od druhé poloviny 15. století. „Z těch nejstarších staveb je tomu původnímu nejblíže radnice,” řekl jeden z kurátorů muzea David Marek.

V letech 1620 až 1623 dostala radnice pozdně renesanční podobu, novorenesanční získala při přestavbě v roce 1894. Náměstí se stalo nejzobrazovanějším místem Turnova, z čehož čerpá i výstava. Vystavené jsou i méně známé fotografie, které zachycují nejen dějinné události, ale i proměnu jednotlivých domů.

Osídlení Turnova je ale starší než je první zmínka o městě, podle archeologických průzkumů je potvrzeno minimálně od šestého až pátého tisíciletí před naším letopočtem. Historii od té doby až po současnost je věnována další s chystaných výstav, která upozorňuje i na to, jak zásadní význam mají pro Turnov drahé kameny. Na výstavě je i model, který představuje opracování metabazitu označovaného za drahý kámen pravěku. „Protože metabazit se používal na výrobu nástrojů už v nejstarším období, před těmi sedmi tisíci lety. A významný byl v tom, že se ta místní produkce dostala do celé Evropy,” vysvětlil Marek.

Turnov podle něj světově proslul také v 18. století, a to takzvanou turnovskou kompozicí, což byl materiál, ze kterého se vyráběly napodobeniny drahých kamenů. Na výstavě je proto i model pece pro výrobu kompozit vytvořený podle té, kterou vlastnil Antonín Paclt. Po něm se dochoval i receptář. „Kde má jednotlivé návody jako kuchařku, jak vyrobit diamant, opál a tak dále, co se týče barevnosti. Některé recepty jsou poměrně bizarní, ale evidentně to fungovalo. Bylo to hodně o zkušenostech, samozřejmě,” dodal Marek.

S drahými kameny souvisí i výstava věnovaná Antonínovi Karčovi, který byl na začátku minulého století ředitelem místní šperkařské školy. Zároveň to byl uznávaný cizelér. „Celkem je tady 58 artefaktů, které vznikly prokazatelně dle jeho návrhů,” řekl kurátor muzea Miroslav Cogan.

Na výstavě je i secesní závěs s opály, perlami a syntetickými drahokamy. Tento vějířovitě prolamovaný šperk z roku 1909 se do Turnova vrátil před několika měsíci z USA. Karč podle Cogana svou návrhářskou prací významně usměrnil podobu šperků a klenotů ve stylu secese a následujícího art deco, za něž turnovská škola sklízela medaile a velké ceny na významných meziválečných evropských a světových výstavách.

autoři: Jaroslav Hoření , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.