Strouhanec z uzeného masa
V minulosti se maso na stůl ve všední dny dostávalo zřídkakdy, a pokud ano, tak hlavně maso vepřové – uzené, které se dobře skladovalo. Bylo součástí různých kucmochů (nákypů), zapečených pokrmů, kaší apod. My si dnes uvaříme z uzeného masa tzv. strouhanec.
Ingredience:
1,5 kg brambor
2 vejce
2 dl mléka
hladká mouka
sůl, pepř, majoránka
5 stroužků česneku
25 dkg uzeného masa
tuk na vymazání plechu
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme.
Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek.
Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech.
Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut.
Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.
Dobrou chuť vám přeje Vladimíra Jakouběová a Český rozhlas Liberec!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.