Nesnesitelné svědění a vyrážka. Případů onemocnění svrabem je v Česku nejvíc za posledních 5 let

12. červen 2023 11:47

Od začátku roku 2023 eviduje Státní zdravotní ústav přes 4 200 případů, o 1 000 méně než za celý rok 2022. Jaká je situace v Libereckém kraji, zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

Čtěte také

V Libereckém kraji přibývalo posledního půl roku (údaj ke 12. červnu 2023) nakažených svrabem šestkrát rychleji než v roce 2019. Tehdy hygienici evidovali 87 případů, v roce 2022 to bylo 340 případů a za prvních pět měsíců roku 2023 se nakazilo už 320 lidí.

Čísla ale mohou být ve skutečnosti vyšší, protože lékaři sice mají povinnost nahlásit hygienikům, když k nim někdo s touto infekcí přijde do ordinace, ale podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzany Balašové to lékaři často nehlásí, anebo se lidé bojí se svrabem do ordinace přijít, protože se za něj stydí.

Svrab přitom dávno není onemocnění, které by bylo spojeno jen s lidmi, kteří mají špatné hygienické návyky, nebo neudržují svou domácnost v čistotě. Čím dál častěji se svrab objevuje i u lidí až úzkostlivě čistotných a může připomínat třeba alergii. Pokud se včas nerozpozná, že jde o svrab, šíří se tato infekce dál.

Co se týče počtu případů onemocnění svrabem, nejlépe jsou na tom v Libereckém kraji, nejlépe jsou na tom okresy Jablonecko a Semilsko; na Jablonecku od začátku roku do konce května 2023 evidovali hygienici 43 případů, na Semilsku o jeden méně. Oproti tomu na Českolipsku to bylo 85 případů a na Liberecku 150.

Největší kulminace nastala v dubnu, v květnu začala čísla klesat, a to o 29%. Pokud se podíváme na zbytek Česka, svrab se šíří napříč republikou. Nejhorší situace je na Vysočině, kde se minulý měsíc (květen 2023) svrabem nakazilo o 38 procent lidí víc než v dubnu. Podobné je to i v Praze, v Jihočeském a Středočeském kraji. V ostatních regionech začala čísla v květnu klesat.

Infekce postihuje všechny, nejvíc případů je ve věkové kategorii 10 až 19 let. Případy se podle odborníků objevují buď izolovaně, nebo jako lokální epidemie, například ve školách, na internátech, ubytovnách, ale nakazit se dá i v dopravních prostředcích, čili tam, kde jsou lidé v užším kontaktu.

Hlavním příznakem svrabu je silné svědění, na kůži se objeví vyrážka, začervenalé místo s drobnými pupínky nejčastěji na rukou v oblasti zápasí, předloktí, vnitřní straně stehen, tedy tam, kde je kůže tenká. Pokud si člověk začne postižené místo škrábat, může si přivodit druhotnou infekci. I proto je nutné navštívit lékaře co nejdříve.

Svrab způsobuje parazit jménem zákožka svrabová, který je běžným okem neviditelný.

Spustit audio

Související