Nemocnice v Semilech se změní na Odborný rehabilitační ústav, ambulance zůstanou

6. červen 2023 10:34

V pondělí 5. června 2023 představili zástupci nemocnice podobu nového ústavu veřejnosti. Bude v něm k dispozici 69 lůžek pro dlouhodobou i časnou rehabilitaci pacientů po vážných úrazech nebo mozkových mrtvicích.

Čtěte také

Liberecký kraj se potýká s nedostatkem lůžek rehabilitační péče. Pacienti, kteří potřebují dlouhodobou rehabilitaci po vážných úrazech nebo mozkových příhodách, musí často jezdit do jiných krajů. Situaci by měl zlepšit nový Odborný rehabilitační ústav, který bude v Semilech.

K dispozici tam bude 69 lůžek jak pro dlouhodobou, tak časnou rehabilitaci. Budou tam tělocvičny, místnosti pro laserovou nebo ultrazvukovou terapii, ergoterapii, pracoviště logopedie, bazény na vodoléčbu a podobně.

Velký důraz chce ústav klást na robotické přístroje, které napomáhají pacientům při rehabilitacích s návratem do života, bude tam i cvičení ve virtuální realitě a nad areálem pak lesopark s řadou rehabilitačních cvičebních prvků.

Podobné zařízení dosud v Libereckém kraji chybí. Podle Jiřího Kalenského, předsedy představenstva společnosti MMN, která nemocnici provozuje, bude semilský ústav i jedním z mála v celém Česku.

Do projektu má být zapojena i nemocnice Löwenstein z Izraele, která se v roce 2022 zařadila mezi desítku nejlepších nemocnic na světě. Spolupráci s ní se podařilo navázat díky česko-izraelské obchodní komoře a bude spočívat v léčbě pacientů, kteří jsou ve vegetativním stavu, například po mozkové mrtvici, kdy pacient sice dýchá, ale jinak nic nevnímá.

Nemocnice Löwenstein je průkopníkem při rehabilitaci takových pacientů a teď to bude učit i lékaře a zdravotníky ze Semil. Podle generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec Richarda Lukáše jde o ojedinělý projekt.

„Projekt s nemocnicí Löwenstein je obrovskou nadějí. Pokud to se podaří, tak nemocnice náhle bude mít starost, kam bude dávat zájemce. Je to věc, která v republice není a v širším kontextu v okolní Evropě také není, v té podobě, jak to dělají ti Izraelci,“ řekl Českému rozhlasu.

Změna nemocnice na rehabilitační ústav neznamená, že se zruší tamní ambulance pro obyvatele Semil a okolí. Všech 19 ambulancí a poraden, které tam jsou, zůstane v areálu i nadále. Stejně tak v Semilech zůstane i rychlá záchranná služba, která sídlí v nemocnici, jen se přesune víc do centra města. Pouze oddělení ortopedie se přestěhuje do sousední nemocnice v Jilemnici, která spadá pod stejného provozovatele.

Stavba odborného rehabilitačního ústavu má začít v září 2023 a skončit v roce 2026.

Spustit audio

Související