Polský premiér: Turów je příliš významný a vláda ho nedovolí uzavřít. Uděláme vše, aby do roku 2044 fungoval

7. červen 2023 15:18

Polský premiér Mateusz Morawiecki podle polských médií prohlásil, že hnědouhelný důl Turów při hranici s Českou republikou zavřít nenechá. Reagoval tak na verdikt správního soudu ve Varšavě, který pozastavil účinnost dokumentů potřebných pro další pokračování těžby. Žalobu k soudu podalo německé město Žitava, které s další těžbou nesouhlasí.

Čtěte také

Polsko svůj hnědouhelný důl Turów ležící nedaleko hranic s Českem neuzavře a udělá vše, aby fungoval do roku 2044. Prohlásil to podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki.

Správní soud ve Varšavě rozhodl, že činnost dolu Turów nedaleko hranic Libereckého kraje může ohrozit životní prostředí. Napsal to portál gazeta.pl. Soud tak podle Agnieszky Stupkiewiczové z právnické organizace Frank Bold došel k závěru, že nelze vyloučit, že rozhodnutí o dopadech těžby uhlí v Turówě na životní prostředí bude v budoucnu uznané za chybné.

Polské ministerstvo životního prostředí v únoru 2023 těžbu v Turówě povolilo do roku 2044.

Polský předseda vlády Mateusz Morawiecki na rozhodnutí soudu reagoval, citujeme: „Turów je příliš významný důl a vláda jej nedovolí uzavřít. Žádný soud v Bruselu nám nebude říkat, co je energetická bezpečnost. Uděláme vše, aby do roku 2044 normálně fungoval. Zaměstnanci dolu zajišťují elektrický proud pro celý region.“ (Citace Moravieckeho z webu polského rozhlasu).

Polské generální ředitelství pro ochranu životního prostředí na podzim 2022 vydalo kladné rozhodnutí pro další těžbu v dole až do roku 2044. Proti tomu se ale u varšavského správního soudu odvolalo Hnutí Greenpeace, nadace Frank Bold a také německé město Žitava, které se obává poklesu hladiny vody a sesuvů půdy při další těžbě. Elektrárenská společnost PGE, které důl a přilehlá elektrárna patří, se podle prohlášení polských politiků proti rozsudku odvolá.

Polsko poslalo do Česka, potažmo Libereckého kraje, více než miliardu korun na snížení dopadů těžby na našem území. Podle libereckého hejtmana Martina Půty z SLK by se verdikt v roce 2022 uzavřené česko-polské dohody neměl nijak týkat.

Peníze, které do Libereckého kraje na základě dohody přišly, jsou určené na vybudování vodohospodářské infrastruktury, aby příhraniční region, který těžba v dole ohrožuje, měl zajištěné zásobování pitnou vodou.

Samosprávám na české straně plán na rozšíření těžby v dole Turów vadil kvůli obavám ze ztráty spodních vod. Důl leží těsně u česko-polské státní hranice a po rozšíření by měl začínat 200 metrů od české hranice.

Hlavní problém je ale prohloubení dolu a s tím související odtok podzemní vody z českého území. Ztrátou vody jsou tak ohroženy oblasti Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska. Lidé u hranic si na úbytek vody kvůli těžbě stěžovali už dřív. Dál se obávají hluku a prašnosti z dolu.

Stav hladiny podzemní vody sledují monitorovací vrty a postavila se tam i podzemní zeď, která má odtoku bránit. Její účinnost teď Česká geologická služba spolu s polskými protějšky vyhodnocuje. Výsledky mají být na konci června 2023.

Spustit audio

Související