Nepovolený sklad odpadů z Anglie ve Smržovce. Případem se zabývá inspekce

25. září 2019 08:38

Česká inspekce životního prostředí v Liberci řeší případ nelegálního dovozu odpadů ze zahraničí. Tuny plastů skončily bez povolení v sile bývalého teletníku ve Smržovce na Jablonecku.

Oblastní inspektorát ČIŽP Liberec

Inspektoři životního prostředí v Liberci začali šetřit případ nepovoleného dovozu odpadních plastů z Velké Británie. Vše začalo namátkovou kontrolou kamionu plného plastu. „V okamžiku, kdy hlídka zjistila, že se jedná o odpady, získala podezření, protože vozidlo nebylo řádně označeno,“ konstatuje mluvčí libereckých celníků Martin Stočes. Kamion vezl odpad z Anglie a měl ho složit v Srní na Českolipsku.

„Na místě jsme došli ke zjištění, že se na místě nachází odpadu víc,“ říká Martin Stočes. Následná šetření prokázala, že v sile bývalého teletníku ve Smržovce na Jablonecku skončily tuny materiálu naložené na osmi kamionech. Celníci tedy případ nahlásili České inspekci životního prostředí v Liberci, která zjistila, že firma provozující odpadní dvůr neměla potřebná povolení k uskladnění plastů ani k jejich zpracování, a zahájila kontrolní řízení.

„V tomto případě se jedná o nedovolenou přeshraniční přepravu odpadu podle nařízení Evropské unie a firmě tak hrozí sankce až do výše 50 milionů korun,“ vysvětluje inspektorka Danuše Hrázká.

Jednatel firmy EF Recykling Martin Sluka tvrdí, že odpady byly ve Smržovce uskladněny pouze dočasně z důvodu odstávky recyklační linky v jiném podniku. Pochybení nicméně uznává a odpad chce co nejdříve odvézt. „Dodržíme všechny věci, které nám zadali. Ty materiály samozřejmě pojedou na recyklaci,“ dodává Martin Sluka. Odborník v oboru nakládání s odpady Karel Uhrin slíbil, že provozovateli areálu ve Smržovce obstará potřebné povolení dodatečně.

Starosta Smržovky Marek Hotovec z ODS se případného nahromadění odpadu z Anglie obává a připomíná nedávný případ Bulovky na Frýdlantsku, kde byly nelegálně uskladněny tisíce tun odpadu z Německa. Jeho ekologická likvidace stála stát a kraj miliony korun.

Spustit audio

Související