Osud bývalé dětské ozdravovny v Radostíně u Sychrova zůstává nejistý. Liberecký kraj ji nekoupí

5. srpen 2019 14:58

Před řadou let se tu léčily děti s obezitou. Pak ale zdravotní pojišťovny přestaly léčbu platit a ozdravovna sotva přežívala. Nyní je budova prázdná.

Architektonicky zajímavá budova bývalé ošetřovny je dlouhá léta nevyužitá, a protože je na samotě uprostřed nádherné přírody, hlídají ji kamery. Místnosti jsou prázdné, bez nábytku, a vedle zděné budovy s balkóny, do kterých od rána do večera svítí slunce, stále stojí letitá dřevěná dýchárna, kam kdysi dávaly sestřičky dětem lehátka, aby mohly inhalovat vzduch.

Bývalá dětská ozdravovna Radostín

Před řadou let ozdravovnu od Libereckého kraje koupila obec Sychrov, která měla plány ji zachránit. V době po ukončení ozdravných pobytů ji navštěvovali sportovci i pěvecké sbory a pořádala se zde i různá školení. Nicméně budova potřebovala nákladnou rekonstrukci, na kterou malá obec neměla peníze, a proto se ji rozhodla i spolu s rozlehlými pozemky prodat. Budovu od obce koupil spolek Ecohousing, který v ní plánoval vybudování domova důchodců.

Budova potřebuje přibližně padesátimilionovou investici

Podle předsedy Jiřího Licka spolek jako privátní společnost nedosáhne na žádné dotace na potřebné opravy a uvítal by proto pomoc od Libereckého kraje. Hejtmanství ovšem nabídku odmítlo, a to i přesto, že v regionu lůžka v domovech důchodců chybějí.

„Případná rekonstrukce by byla příliš nákladná a neměla by ten výsledný efekt, jaký můžeme dosáhnout na některých jiných místech, jako je třeba dostavba v domově seniorů ve Velkých Hamrech nebo přestavba léčebny dlouhodobě nemocných v Jablonném v Podještědí,“ vysvětluje důvody hejtman Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Stávající vlastník nyní zvažuje, zda budovu prodá jinému investorovi. Podle Jiřího Licka by se přilehlé pozemky hodily například i pro vybudování golfového hřiště.

autoři: Ivana Bernáthová ,
Spustit audio