Neplatiči a černé skládky. Jablonec chce o třetinu zvýšit poplatky za odpad

1. srpen 2019 08:31

Vedení  Jablonce nad Nisou bude jednat o zvýšení poplatků za odpad. Ve městě totiž opakovaně vznikají černé skládky a řada obyvatel podle magistrátu svoz odpadů vůbec neplatí. Plánované navýšení se ale nelíbí některým obyvatelům a proti je i opozice.

Staré matrace, stoly, stavební materiál. To všechno se dá vidět u kontejnerových stání v Jablonci nad Nisou, kde opakovaně vznikají černé skládky. Místo do sběrného dvora dávají někteří lidé velkoobjemový odpad prostě na nejbližší možné místo. Radnice chce proto zvýšit poplatky za svoz odpadů. Podle opozice tím ale potrestá jen poctivé lidi a černé skládky stejně nezmizí.

Problém s černými skládkami vzniká pravidelně také na sídlišti ve Mšeně. U kontejnerů zde leží staré matrace a rozbité kusy nábytku. Místním sice černé skládky vadí, ale s globálním zdražováním spíše nesouhlasí.

To, že zdražení nepůsobí spravedlivě, připouští i vedení města

Nedá se ale nic dělat. Podle Štěpána Matka z hnutí Společně pro Jablonec je nutné poplatky zvýšit. Neplatí je všichni a v celkovém objemu tak částka nestačí. „Je zde velké množství obyvatel na území města, kteří produkují odpad a neplatí za něj,“ vysvětluje náměstek primátora Štěpán Matek. Ceny se podle něho navíc málo valorizují a zdražují se i energie a náklady na svoz.

„Jak doba plyne, a zvyšují se náklady, tak by se to mělo promítnout i ve spoluúčasti občanů na tomto systému. To se ale tady neděje. V poslední době došlo pouze k jednomu mírnému zvýšení, a to v roce 2017 o 8%,“ dodává Štěpán Matekz z KDU-ČSL. Dalším problémem je podle města také skutečnost, že lidé málo třídí a vyhazují řadu separovatelného odpadu do nádob na odpad směsný.

„Systém, který dneska v Jablonci funguje, byl nastaven zhruba před dvaceti lety. Samozřejmě byl částečně upravován, ale já si myslím, že už požadavkům a množství odpadů, které se dneska ve městě produkuje, nevyhovuje. Nejdříve bych nechal vybudovat nový systém a potom bych k tomu nechal dopočítat ekonomiku,“ říká opoziční zastupitel Miloš Vele z ODS, podle kterého se systém musí změnit, ale zdražovat je nesmysl.

Návrh na zvýšení poplatků za odpady musí schválit zastupitelstvo, které o tom bude jednat zřejmě na podzim.

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio