Požár odpadu v liberecké spalovně. Hořet začalo v uzavřeném areálu společnosti Termizo

19. září 2019 09:32

Hasiči v Liberci likvidovali požár odpadu ve spalovně. Hoří v objektu společnosti Termizo, do něhož se dlouhodobě odkládá odpad určený ke spalování. Podle krajské mluvčí hasičů Lucie Hložkové se následky požáru dále prošetřují.

„Měří se tu kvalita ovzduší, vzduch uvnitř objektu, a vyhodnocují se také vzorky vody. Z hlediska ochrany obyvatelstva nebylo prozatím nutno přijímat žádná opatření. Je doporučeno nevětrat a k místu zásahu se nepřibližovat,“ uvedla krátce před polednem Hložková.

Hasiči se do objektu nemohli dostat. Zpočátku tedy pouze ochlazovali vrata bunkru

Podle předsedy představenstva spalovny Pavla Bernáta požár pravděpodobně způsobil horký popel, který se dostal do spalovny s dalším navezeným odpadem. Doutnající odpad  se podle něho musí vyvézt ven a prolít na dvoře. „Vypadá to ale, že škody by neměly být prakticky žádné,“ dodává Bernát.

Hasiči už se dostali k ohnisku požáru

Hasičům byl požár nahlášen po páté hodině ranní. Dovnitř takzvaného bunkru se ovšem přes zavřená vrata nejprve nemohli dostat. „Takže jsme ochlazovali vrata bunkru, které dlouhou dobu nebylo možné otevřít. Pak se nám konečně podařilo dostat dovnitř,“ řekla mluvčí.

Podle Hložkové se hasiči následně dostali k ohnisku požáru a pokračovali v hašení. Na místě zasahovala i speciální technika Záchranného útvaru Hlučín pro rozhrabávání hořícího odpadu.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Od roku 1999 dodává teplo a teplou vodu prostřednictvím Teplárny Liberec domácnostem a firmám ve městě. V účetním roce od října 2017 do září 2018 podle výroční zprávy spálila skoro 86.000 tun odpadu. Termizo je od roku 2011 součástí skupiny MVV Energie CZ.

autoři: Jan Charvát , | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související