Není důvod ježka „zatýkat“ a nosit do záchranné stanice, nebo domů. Ví, kam se na zimu schovat, upozorňují ochránci zvířat

16. listopad 2022

Liberecká záchranná stanice pro volně žijící zvířata Archa přijala za celý rok zhruba sto ježků. Lidé je začali nosit už v zimě, kdy zvířata přišla o zimoviště, nebo byla nemocná. 

Čtěte také

Během letošního podzimu pak Archa přijala už na šest desítek ježků. Důvodem je hlavně mylná představa lidí, že ježek nepřežije zimu.

„Ježci se často dostávají do záchranných stanic zbytečně, lidé si neuvědomují, že ježci jsou zvířata divoká, jsou přizpůsobení k tomu, aby zvládli i nějaké mrazíky, vědí, kam se schovat. Není důvod, pokud je ježek jinak zdravý, tak ho ‚zatýkat‘ a převážet do záchranné stanice, nebo se o něj starat doma,“ potvrzuje Ivana Hancvenclová ze stanice Archa.

Ten ale dokáže bez větších problémů chladné počasí přežít, pokud je zazimovaný. Podle Ivany Hancvenclové to je důvod proč se počet donesených ježků přes zimu vždy sníží. Přesto mohou lidé nějakého najít.

„Pokud lidé najdou ježka v zimě za mrazu na sněhu venku, znamená to, že je něco špatně. Většinou je ježek tak slabý, že špatně zazimoval, a má nějaký zdravotní problém, anebo mohlo dojít i k tomu, že má zničené zimoviště,“ vysvětluje.

V takovém případě je dobré zavolat záchranou stanici pro zvířata, nebo ježka na stanici donést. V liberecké Arše natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.