Rozhodli jste se zachránit ježka? V liberecké stanici Archa jsme se zeptali, jak správně na to

15. říjen 2020

Je podzim a s ním i období, kdy lidé zachraňují malé ježky. Ne všichni to ale potřebují. Někteří by měli zůstat v přírodě, do záchranných stanic patří především ti zranění.

V liberecké záchranné stanici pro volně žijící zvířata Archa už teď ošetřovatelé pečují o deset ježčích mláďat, která jim lidé donesli. Aby je rozeznali, museli si je označit barvou.

Lenka Čápová z liberecké Archy, kde loni zachránili 26 ježků

„My ty ježečky musíme i zvážit, abychom zjistili, jestli přibírají, pak je vrátím zpátky do klece, aby se mohli nažrat. Dávám jim konzervu pro kočičky, po tom ježci velmi dobře rostou a chutná jim,“ popsala základy péče o ježčí mláďata vedoucí záchranné stanice Archa Lenka Čápová.

Jací ježci patří do záchranné stanice?

„Určitě sem patří zranění ježci a je jedno, jestli je to mládě, nebo dospělý. Často se k nám dostávají ježečci pokousaní třeba od psů. Na jaře pak třeba ježečci popálení. Lidé začnou pálit klestí a nepořádek na zahradách a nenapadne je, že by tam ježci mohli mít hnízdo,“ odpověděla Lenka Čápová.

Jak je to s nalezenými mláďaty ježků?

„Z biologického hlediska není potřeba zachraňovat žádná mláďata ježků, zvlášť ta narozená na podzim, která se do zimy nestihnou vykrmit. V té přírodě je to udělané tak, že ti ježečci byť nepřežijí, tak jsou potravou pro jiná zvířata, která se také na tu zimu potřebují vykrmit,“ komentovala Čápová.

Jak pečovat o ježka?

Lenka Čápová radí nechat ježka v jeho přirozeném prostředí a jen ho přikrmovat. Doporučuje dávat jim jakékoliv maso, klidně syrové. Ježci žerou i konzervy pro psy či kočky, nebo i kočičí granule.

Do záchranných stanic pro zvířata patří hlavně zraněná zvířata

„Do poloviny října by ježek, který má pod dvě stě gramů, pravděpodobně zimu nepřežil. Pak by potřeboval lidskou péči, pokud už se ho rozhodneme zachraňovat,“ doplnila Lenka Čápová. Ježky, které se ošetřovatelům v záchranné stanici Archa v Liberci podaří uzdravit a vykrmit, vypustí zpátky do přírody. Loni jich bylo dvacet šest.

Lidé můžou ježkům pomoci i tím, že na zahradách nechají hromadu klestí a listí. Připraví tak úkryt pro nacházející zimování.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související