Nemocnice v Libereckém kraji kvůli epidemii covidu-19 omezují plánované operace. Jaké a kde?

30. listopad 2021 09:35

Kvůli počtu pacientů s covidem-19 musely nemocnice v regionu znovu omezit plánované operace. Vyzval je k tomu i Liberecký kraj. Kde všude zákroky odkládají a jak se to dotkne chodu jednotlivých oddělení, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Rozhodnutí o omezení plánovaných operací vydalo liberecké hejtmanství v sobotu 27. listopadu. Platí pro pět páteřních nemocnic, tedy Liberec, Jablonec nad Nisou, Českou Lípu, Jilemnici a Semily.

Operace, které neřeší život ohrožující stavy, budou odsouvány, případně překládány do našich nemocnice ve Frýdlantu a v Turnově…
Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec

Čtěte také

K omezení plánovaných operací, tedy takových, kde nehrozí ohrožení života, už nemocnice postupně začaly přistupovat v minulých týdnech, kdy se začal prudce zvyšovat počet pacientů s covidem-19 a počet intenzivních lůžek na odděleních ARO a jednotkách intenzivní péče se začal přibližovat k hranici kapacity. Ten druhý, a podle oslovených nemocnic mnohem závažnější důvod k omezení naplánovaných operací, je nedostatek personálu.

Například liberecká nemocnice už začala minulý týden přijímat neškolené ošetřovatele, aby nápor a péči o pacienty vůbec zvládla. Nemocnice také opakovaně vyzývají na pomoc sestry v důchodu, na mateřské dovolené nebo v ambulancích, aby jim přišly na pomoc.

Nemocnice se opět vracejí k uzavírání některých oddělení a znovu budují covidové jednotky, ačkoliv si myslely, že se situace ze začátku letošního roku nebude opakovat.

V nemocnici v České Lípě, která má relativně nejméně covidových pacientů, už museli zavřít rehabilitaci; pacienty z neurologie, která se změnila v covidovou jednotku, museli přestěhovat na traumatologii, kde se teď přestane operovat.

Jablonecká nemocnice musela zavřít ortopedii a přerušit naplánované operace na tomto oddělení. Ortopedické operace musela až do odvolání zrušit také jilemnická nemocnice.

Jak řeší situaci v liberecké nemocnici, kde je nejvíc covidových pacientů, popsal Českému rozhlasu její mluvčí Václav Řičář: „Operace, které neřeší život ohrožující stavy, budou odsouvány, případně překládány do našich nemocnic ve Frýdlantu a v Turnově. Budeme se snažit, aby se to pacientů dotklo co nejméně,“ řekl.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související