Hygienici vytrasovali všechny kontakty ženy, která se nakazila koronavirovou mutací omikron

29. listopad 2021 16:51

Žena přicestovala minulý týden z jihoafrické Namibie, kde byla na dovolené. Do karantény museli její rodinní příslušníci a další lidé, kteří s ní byli na zájezdu nebo ve stejném letu. Jde zhruba o 10 lidí z regionu.

…cestovatelé byli testováni před příjezdem do České republiky, prošli všemi opatřeními, která byla nutná…
Vladimír Valenta, ředitel krajské hygienické stanice v Liberci

Žena přicestovala v minulém týdnu z jihoafrické Namibie, kde byla spolu se svým manželem na zájezdu od cestovní kanceláře. Protože se jedná o seniorku, nemá podle hygieny žádné pracovní kontakty, ale jen ty rodinné, takže do karantény musel její muž, dcera a vnučka, se kterými se nakažená potkala.

Další lidé v karanténě jsou ti, kteří byli na stejném zájezdu, a také ti, kteří letěli se ženou některým z letů z Afriky, šlo o několik spojů, ten poslední do Prahy byl z Dubaje. Z tohoto letu je z Libereckého kraje 7 lidí, spolu s rodinnými kontakty tak hygienici vytrasovali a do karantény poslali celkem 10 osob. Ostatní řeší jejich příslušné hygieny či jiné státy.

Podle ředitele krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty žena neporušila žádná nařízení. „Tito cestovatelé byli testováni před příjezdem do České republiky, takže prošli všemi těmi opatřeními, která byla nutná. Přesto nejprve antigenní a následně PCR testy tuto nákazu potvrdili,“ řekl Českému rozhlasu Vladimír Valenta.

U všech lidí, kteří se dostali nebo mohli dostat s nakaženou ženou do kontaktu, zatím první PCR testy ukázaly negativní výsledek, jak zaznělo na zasedání krizového štábu Libereckého kraje. Lidé jsou ale zatím v karanténě a nemoc by se u nich mohla ještě projevit později, inkubační doba je až 14 dnů. V druhé polovině karantény nebo izolace budou podstupovat další PCR test. Tyto informace má krajská hygiena o lidech, kteří jsou z Libereckého kraje.

Aktuální situace v Libereckém kraji

Podle krajských hygieniků není situace ohledně nemoci covid-19 dobrá, přestože čísla jsou pořád jedna z nejlepších v Česku. Hygienici a lékaři ale mají signály, že se bude situace zhoršovat.

V nemocnici bylo k 29. listopadu s covidem-19 hospitalizováno 158 lidí, při jarní vlně epidemie to bylo až 480 lidí. Reprodukční číslo už tak dobré není, je na hodnotě 1,33; to je číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí v průměru jeden nemocný. Navyšuje se také pozitivita PCR testů, aktuálně je 16 %; minulý týden to bylo 13 %, v předminulém týdnu 10 %.

Spustit audio

Související