Neběžím sám, sama. Česká mincovna začala razit medaile pro účastníky letošní Jizerské 50

18. leden 2023 12:28

Legendární závod se v Jizerských horách pojede o druhém únorovém víkendu. V České mincovně v Jablonci nad Nisou vznikají pamětní medaile jak pro tisíce hobíků, tedy amatérských lyžařů, tak i ty pro vítěze Jizerské padesátky.

Mincovna začala razit dva druhy medailí; dárkovou, kterou dostanou všichni účastníci Jizerské padesátky, a stříbrnou. Těch bude jen 110 a dostanou je vítězové a ocenění závodníci z jednotlivých kategorií.

Medaile má každoročně jiný slogan: „Jedna strana s Jizerskou 50, ta je tradiční, a ta druhá strana je vybrané logo účastníků ankety, kteří vybrali nějakou sbírku sloganů, a my jsme vybrali to, co je nějakým způsobem spojeno s daným závodem. Předloni Srdcem v bílé stopě, vloni V cíli každý svým vítězem, letos Neběžím sám, sama,“ popsal výrobní ředitel České mincovny Stanislav Bachtík.

V roce 2023 se uskuteční 56. ročník závodu. Přípravy už začaly a podle pořadatele Richarda Valouška se čeká rekordní účast.

Čím je podle Richarda Valouška způsobený zvýšený zájem o závod v letošním roce? A jak se organizátoři připravují na případný nedostatek sněhu? Poslechněte si v reportáži Johany Tománkové.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související