Jizerská padesátka nabídne mezi 9. a 12. únorem 2023 devět závodů. Nově i 17kilometrovou trať

9. února 2023 začne 56. ročník legendárního závodu v běhu na lyžích Jizerské padesátky. Organizátoři musí doufat, že na začátku února napadne sníh. Jak moc jsou optimističtí?

Čtěte také

Jeden nový závod a rekordní počet přihlášených včetně rekreačních sportovců, profesionálů i celebrit. Závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka před startem 56. ročníku zatím nabízí jen pozitivní zprávy. Tu nejdůležitější informaci - jestli se závod 12. února vůbec pojede - ale zatím organizátoři oznámit nemůžou.

Podle jednoho z organizátorů, Davida Douši je na stadionu připravený zasněžovací systém. Spolupracují na něm s Jizerskou o.p.s., která se stará o úpravu tratí v Jizerských horách. „Pokud bude počasí přát, jsme připravení zasněžit první tři nebo čtyři kilometry, které jsou nejkritičtější, protože jsou položené nejníže,“ popsal David Douša.

S finálním rozhodnutím se může čekat nejpozději do týdne před závodem. Douša ale věří, že sníh ještě napadne. „Na základě asi šedesátileté datové analýzy je 85% šance, že v únoru bude v Jizerských horách dostatečná sněhová pokrývka. To znamená minimálně 20 centimetrů sněhu na celé trati,“ doufá.

Pokud bude počasí spolupracovat, vydá se na start devíti různých závodů přes osm tisíc běžců. Bude mezi nimi i bývalý biatlonista Ondřej Moravec. „Letos jsem byl na běžkách trénovat jednou. Šel jsem se projet, když byl u nás sníh,“ popisuje sportovec, který po ukončení kariéry pochopitelně vypadl z tréninkového režimu.

Kromě sportovců se na trati představí i celebrity, třeba herec a režisér Jakub Kohák, který vyzve v souboji dvojic moderátora Ondřeje Sokola, na kterého si věří. „Myslím, že to bude v pořádku. Ondra není nejostřejší tužka v běžeckém penálu. Ale uvidíme. Třeba se kousne. Nesmíte se bát nikoho. To dělá šampiona šampionem,“ říká sebevědomě.

Čtěte také

Šampionem minulého ročníku byl Nor Andreas Nygaard, který bude na startu připravený i letos stejně jako bývalí vítězové v českých barvách Stanislav Řezáč nebo Kateřina Smutná. Přihlásit se může kdokoliv, a to do 29. ledna.

autoři: Adam Procházka , reČRoL
Spustit audio

Související