Na zřícenině hradu Trosky se uhnízdili sokoli, ale ruší je drony. Přesto, že hrozí pokuta

10. březen 2023

Ve znaku Českého ráje je zřícenina hradu Trosky a sokol. Na Pannu se sokol stěhovavý vrátil v roce 2019 po 65 letech. Klid ptáků ale narušují drony a ohrožují jejich hnízdění. Správa chráněné krajinné oblasti se obává, že by o sokola přišli.

Čtěte také

Znak chráněné krajinné oblasti Český ráj zobrazuje sokola letícího mezi Troskami. „Ten znak je o Troskách a o sokolovi, takže ta symbolika je obrovská a ochrana toho živočicha je absolutně na místě,“ vysvětlil vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

„Řekne se, ‚drony, letí kolem, nemůže se nic stát,‘ ale ten základní problém je v tom, že pokud dron nalétne seshora na hnízdo, tak jsou (sokoli) vyrušeni a mohou opustit buď snůšku, a vajíčka vychladnou a mláďata se nevylíhnou, nebo když už jsou vylíhnutá, tak dospělci odletí a mláďata nemají pití, nemají jídlo a také uhynou,“ popsal, proč jsou drony pro ptáky nebezpečné.

Drony vydávají nepříjemný zvuk, který neruší jen sokoly, ale také návštěvníky. „Určitě nechceme, aby drony rušily hnízdící ptáky. Zároveň vnímáme ty drony trošku jako problém, dron vydává takový nepříjemný zvuk a návštěvníci, kteří si k nám přijedou užít památku jako takovou, jsou tím zvukem dronů rušeni,“ potvrdila kastelánka hradu Pavlína Suchomelová.

Podle Jiřího Klápště vydá správa takzvané opatření obecné povahy, které omezí létání dronů v okruhu 300 metrů. Létání s dronem přímo nad Troskami je už teď povolené pouze se svolením Národního památkového ústavu. Bez povolení hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související