Ochránci přírody v Českém ráji loni udělili 80 pokut za zhruba 200 000 korun. Vysokou částku chtějí i po známém bikerovi Marošim

9. duben 2021 15:21

Nejčastějším přestupkem bylo podle Jiřího Klápště, vedoucího správy CHKO Český ráj, nelegální parkování v přírodní rezervaci nebo v první zóně chráněné krajinné oblasti. Některé přestupky se ale týkaly i cyklistů, kteří vjížděli do zakázaných oblastí.

Čtěte také

Jednu z nich dostal i přední český biker Michal Maroši. Podle ochranářů vybudoval loni v létě nelegální cyklistické trasy i s umělými překážkami na několika místech v chráněné krajinné oblasti Českého ráje, a to i v cenných Příhrazských skalách. Své jízdy si natáčel a údajně používal k marketingovým účelům. Pokuta zhruba 70 000 korun je nepravomocná a Maroši se proti ní může odvolat. Toho také podle svých slov využije.

„Nepřijde mi to úměrné, určitě se budu odvolávat, chci podat vysvětlení a ne jít cestou právníků. To, čím argumentují, není založené na pravdě, tvrdí, že jsem si to natáčel a fotky pak využíval k marketingovým účelům. Ale já si chtěl jen užít jízdu na kole, a to, že jsem nevěděl, že za to může být člověk postihnutý, je moje blbost. Byl jsem se osobně omluvit a podat vysvětlení a nečekal jsem, že za to budu pokutovaný. To, že tam někdo něco postavil, nemůže padat na mou hlavu, když jsem to neudělal,“ řekl pro Český rozhlas Michal Maroši.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související