Atmosféra celku je důležitá, hodně ale záleží na detailech. Jedinečný Český ráj Zdeňka Mrkáčka míří na plátna kin

12. říjen 2022

Spisovatel, fotograf a ochránce přírody Zdeněk Mrkáček si na vizitky může doplnit kameraman, scénárista a režisér. Předpremiéru jeho dokumentárního filmu Jedinečný Český ráj navštívil redaktor Jaroslav Hoření, jehož hlas filmem provází.

Asi jen málo obdivovatelů Českého ráje nezná Zdeňka Mrkáčka. Český ráj zachytil v několika knížkách s úžasnými fotografiemi, které nyní rozpohyboval v celovečerním dokumentu Jedinečný Český ráj. Na předpremiéře se nejen se Zdeňkem Mrkáčkem setkal redaktor Jaroslav Hoření, který dokument doplnil mluveným slovem.

„Byl bych rád, aby diváci chápali náš dokument jako poselství toho, jak je Český ráj rozmanitou a pestrou krajinou a že je důležitá ta atmosféra celku, ale hodně záleží i na detailech, rostlinách a živočiších. S těmi je potřeba vycházet jako s našimi sousedy,“ vysvětlil Zdeněk Mrkáček.

Natáčení a sběr materiálu na film trvaly 10 let. Co bylo nejsložitější natočit? S jak velkým množstvím materiálu pan Mrkáček pracoval? Jak spolu se střihačem Pavlem Bartákem vybírali finální záběry? A jak autor hudby Martin Hybler tvořil hudbu k dokumentu? Poslechněte si záznam.

Spustit audio

Související