Na zimní řez jabloní je čas maximálně do dubna. Zahradník radí větve zkrátit a korunu prosvětlit

22. březen 2022

Možná jste už zahájili jarní práce na zahrádce. Ty neobnášejí jen rytí a sázení, ale také péči o ovocné stromy. Redaktor Jaroslav Hoření navštívili jednu ze zahrad, kde prořezávají jabloně.

S jarem přichází čas prací na zahrádce. A to nejen rytí, hrabání, sázení či setí, ale také péče o ovocné stromy. V turnovské komunitní zahradě se jabloním věnovali Irena Kessi Holiday a Petr Pavelčík.

Jarní práce na zahradě by měli začít také péčí o ovocné stromy. V Turnově v komunitní zahradě je několik ovocných stromů a na první pohled to vypadá, že by nějaký zásah potřebovaly.

„Ano, potřebujeme to na jaře dát zase do stavu, kdy stromy budou mít dobré podmínky, aby ten strom mohl dobře přinášet ovoce,“ potvrdil Petr Pavelčík. „Měli bychom (strom) nějakým způsobem prosvětlit, některé větve potřebují zkrátit, nebo vyříznout ty dílčí části, které se vzájemně kříží. A na koncích je budeme zkracovat, tak, aby to nebylo pro ten strom příliš vysilující. Protože kdyby měl celou tu obrovskou korunu živit, tak už by pak nedokázal uživit plody,“ vysvětli, co je potřeba udělat.

Čemu se v zahradnické „řeči“ říká očka? Kde správně do větve říznout a jaké větve vybrat? Poslechněte si reportáž. A my se na podzim přijedeme do zahrady podívat, jak se zimní řez jabloní projevil na úrodě.

Spustit audio

Související