Šikovný zahrádkář může mít čerstvý salát na velikonoční tabuli. První okurky a rajčata sklízí koncem května

30. březen 2019

Práce zahrádkáře začíná už s příchodem Nového roku. I když jsou venku závěje a teploty padají hluboko pod bod mrazu, je třeba myslet na to, že už za tři měsíce bude jaro. Předseda telčského svazu zahrádkářů Ladislav Dufek přípravu nezanedbal a první saláty už bude sklízet o Velikonocích.

„Já už jsem si předpěstoval deset sazenic rajčat a deset sazenic okurek,“ říká Ladislav Dufek a ukazuje na rostliny, které se pnou až ke stropu jeho vytápěného skleníku. Na stvolech už dokonce visí asi deseticentimetrové tenké okurky a rajčátka mají v průměru dobré tři centimetry. Ke sklizni prý budou koncem května. To je výhoda skleníku, kde se topí a dokonce i svítí.  „Desátého ledna je to seté, měl jsem to doma a od prvního března ve skleníku přitápím,“ popisuje.

Většina zahrádkářů má jen obyčejný, takzvaný studený skleník. Ladislav Dufek má samozřejmě i ten a už má připravenou sadbu kedluben, kterou tam vysází. Rajčata a okurky přijdou do studeného skleníku až tak v polovině dubna. Sadba cibule už ale může jít přímo ven do záhonu. Na zahradě jsem našla různé druhy pažitky, ze země už vylézají lístky libečku, zelená se petrželka a jarní cibulka. To vše se už může objevit v jarní polévce. 

K první jarní zelenině patří kromě pažitky a petrželky hlávkový salát. Ten už má Ladislav Dufek vysázený v pařeništi. „Mám výhodu, že sousedi mají koně a já tam navezu tak patnáct kotoučů hnoje,“ říká zahrádkář s tím, že sadbu do pařeniště sázel prvního března. Některé saláty už tvoří hlávku a je jasné, že do Velikonoc bude první sklizeň. „Já mám radši maso než zeleninu, ale ten první salát, to je chuťovečka,“ rozplývá se Ladislav Dufek. Sám má salát nejradši jen s lehkou citronovou šťávou. V pařeništi se už zelenají ředkvičky a do volných míst plánuje zahrádkář dosadit kedlubny.

Ladislav Dufek u svého pařeniště

Při procházce jarní zahradou Ladislava Dufka je znát, že už je hodně práce uděláno, ale ještě jí spousta čeká. Uprostřed cesty leží hromada mulče, který zahrádkář sype třeba kolem ovocných stromů, je třeba pročistit a prostříhat okrasnou zahradu. „Já vyjdu na zahradu a hned vidím, co je potřeba udělat,“ říká Ladislav Dufek.          

Spustit audio