Na návštěvě: V liberecké základce na výuce češtiny s ukrajinskými dětmi

17. březen 2022

Libereckou základní školu Broumovská začalo navštěvovat 28 dětí válečných uprchlíků z Ukrajiny. Zatím se učí mluvit a psát česky, třeba názvy barev, nebo dnů v týdnu. Skupinu ve škole navštívila redaktorka Eva Malá.

Jak vypadají písmenka v latince, jak se česky jmenují barvy, nebo třeba dny v týdnu. To se učí děti válečných uprchlíků z Ukrajiny v první liberecké takzvané adaptační třídě, kterou pro ně otevřela Základní škola Broumovská.

Od třetího březnového týdne tam dochází celkem 28 dětí různého věku. V jedné třídě tak sedí devítiletí i čtrnáctiletí školáci. Věnuje se jim ukrajinská učitelka, která v Česku dlouhodobě žije a jejím hlavním úkolem je naučit je co nejrychleji česky.

Do běžných tříd budou totiž děti přecházet postupně podle toho, jak rychle si český jazyk a latinku osvojí. „Samozřejmě to gró je ta čeština, pak mají výtvarné a pracovní činnosti, dvakrát týdně tělesnou výchovu a také, a to není úplně předmět, místopis Liberce. Tedy chodí na výlety a učí se, jak si koupit jízdenku, jak si nakoupit rohlíky a podobné věci,“ popsal náplň adaptační skupiny ředitel školy Martin Mikuš.

Co už děti umí a jak se jim ve škole líbí? A jaké je to pro paní učitelku, učit svoje krajany? Poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související