Trenéři ve škole: Program, který má přivést děti zpět k pohybu

7. březen 2022

Každé čtvrté dítě v Česku má nadváhu. Vyplývá to z nejnovější studie praktických a dětských lékařů. Do škol proto vyrážejí profesionální trenéři, aby školáky rozpohybovali. Redaktorka Ivana Bernáthová zjišťovala o programu Trenéři ve škole podrobnosti.

Čtěte také

V Česku stoupá počet dětí trpících obezitou. Před třiceti lety měly silnou nadváhu 3 procenta dětí, v současné době je to podle nejnovější studie českých praktických a dětských lékařů už pětkrát víc. V době sílící epidemie koronaviru, kdy byly školy i sportovní kluby uzavřené, si navíc děti odvykly sportovat.

Jedním ze způsobů, jak je znovu přilákat k sportu, je zatraktivnění hodin tělesné výchovy, o to se snaží program Trenéři ve škole. Redaktorka Ivana Bernáthová navštívila hodinu tělocviku v Základní škole Broumovská v Liberci. Škola patří ke 4 dalším libereckým školám, které na program Trenéři ve škole kývly.

„Program Trenéři ve škole vznikl dohodou několika sportovních trenérů, kteří chtěli pomoci v hodinách tělesné výchovy,“ popsal koordinátor programu Ondřej Lípa. „Nejprve si říkali, že by se to dalo udělat tak, že se domluví možnost vstupu do hodin tělesné výchovy, a když s tím bude dobrá zkušenost, tak že by se z toho udělala pravidelná akce,“ dodal.

Podle něj má být v programu bude hlavně gymnastika a také úpolové sporty, tedy například judo, nebo další sport, který buduje silově obratnostní složku. Ty pak ve školách v hodinách tělesné výchovy budou rotovat v pravidelných měsíčních cyklech tak, aby si děti dostatečně daný sport, nebo pohybovou aktivitu v duchu toho sportu, co nejvíce vyzkoušely, a po měsíci se to protočí, aby byl program pro děti co nejpestřejší.

O které sporty v programu Trenéři ve škole je největší zájem? Jak dlouho trenéři do škol docházejí? A jaký má program omezení? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související