Monoklonální látky jako preventivní lék při vážném průběhu covidu-19. Kdo a kde je může dostat

18. listopad 2021 17:43

Starší a chronicky nemocní lidé nakažení covidem-19 můžou dostat v nemocnicích infuzi protilátek, které by je měly ochránit před těžkým průběhem nemoci a hospitalizací na covidové jednotce. Kteří pacienti můžou takzvané monoklonální protilátky dostat?

Čtěte také

Lékaři v českých nemocnicích podávají pacientům s covidem-19 stále častěji takzvané monoklonální protilátky, tedy preventivní lék, který má zabránit vážnému průběhu nemoci. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO 17. listopadu nařídil nemocnicím, aby podávání těchto protilátek navýšily. Například v Krajské nemocnici v Liberci je už dostalo téměř 70 nemocných. Aplikují je i v České Lípě a nově i v Jilemnici, kde už takto ošetřili 35 pacientů.

Monoklonální protilátky dostávají právě pacienti s vysokým rizikem závažného průběhu nemoci, to znamená, že kromě covidu-19 je ohrožují ještě další faktory, jde například o věk nad 65 let, závažnou obezitu nebo kardiovaskulární a další nemoci.

Pacienty se slabým nebo středně těžkým průběhem covidu-19 přiváží do jilemnické nemocnice sanita bočním vchodem, lékaři je tam nejdřív pečlivě vyšetří a pak jim dají infúzi látek, které jim můžou zachránit život.

V Jilemnici mají protilátek v současnosti dostatek. Podávají tam Bamlanivimab společně s Etesevimabem a také Casirivimab s Imdevimabem.

Poslechněte si reportáž, kterou s paní doktorkou Kateřinou Maškovou natočila v jilemnické nemocnici redaktorka Lucie Fürstová.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související