Covid-19 v Libereckém kraji: Nemocnice začínají odkládat výkony, přibývá pacientů ve vážném stavu

16. listopad 2021 16:19

V nemocnicích v Libereckém kraji přibývá pacientů s covidem-19. Oproti předchozímu týdnu se jejich počet zdvojnásobil. Zatímco v pondělí 8. listopadu lůžko v některé ze čtyř páteřních nemocnic potřebovalo 43 pacientů, o týden později se zdravotní personál staral o 84 lidí.

Nejvíce pacientů ve vážném stavu je v liberecké nemocnici. A podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice Dušana Mormana jich rychle přibývá. Na jednotkách intenzivní péče a ARO jich leželo šest. Primář dodává, že drtivá většina pacientů je neočkovaných.

„Apeluji na všechny, aby se očkovali. A ti, co jsou očkovaní, i ti neočkovaní, aby dodržovali základní věci, jako jsou roušky. Když to jen trochu půjde, v širokých rodinách omezte kontakty mladé, školní populace s těmi staršími. To znamená 55+, už to není 65+, ten věkový medián těch, co jsou hospitalizovaní, se snižuje,“ řekl primář Morman.

Čtěte také

Podle něj už také liberecká i jablonecká nemocnice musí omezovat plánované operace. Důvodem je to, že si musí uvolnit lůžka pro covidové pacienty zejména na jednotkách intenzivní péče.
„Z plánovaných operací je především nutno omezit ty, kde není bezprostřední ohrožení zdraví, nebo života. Co se týče nádorové operativy, ta bude i nadále provozována, protože ta se odkládat nedá,“ upřesnil.

Jilemnická ani českolipská nemocnice prozatím plánované operace odkládat nemusejí, podle informací krajského krizového štábu k tomu ale pravděpodobně v brzké době také přistoupí.

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimíra Valenty jsou největší ohniska nákazy koronavirem aktuálně zejména ve školních kolektivech. V Libereckém kraji je 71 škol zasažených nákazou. Celkem 300 dětí a členů personálu je pozitivní na koronavirus a 2 500 lidí je pak v karanténě. Žádnou ze škol ale hygienici zatím nemuseli uzavřít.

Školy není podle Valenty nutné uzavírat, protože se v příštích dnech plánuje celoplošné testování. Rodiny by podle něj ale měl zvážit ve větší míře očkování u dětí starších 12 let, protože proočkovanost této věkové skupiny je prozatím nízká.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související