Drželi jsme se dlouho, ale věděli jsme, že budeme muset covidovou jednotku znovu otevřít, říká vrchní sestra jilemnické nemocnice

10. listopad 2021

V hlavních nemocnicích v Libereckém kraji přibývá pacientů na takzvaných covidových odděleních. Po liberecké krajské nemocnici proto musela speciální covidová oddělení otevřít i zdravotnická zařízení v Jablonci nad Nisou a také v Jilemnici, kde natáčela redaktorka Lucie Fürstová.

Covidoví pacienti přijíždějí speciálně zadním vchodem nemocnice, aby docházelo k co nejmenší kontaminaci ostatních prostor v nemocnici…
Jana Bezstarostová, vrchní sestra jilemnické nemocnice

Zdravotníci Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici na tamním covidovém oddělení aktuálně (10. listopadu) pečují o 8 pacientů, jejich počet se ale stále mění. Pacienti s covidem-19 v Jilemnici nejsou jen ze Semilska, někteří v akutním stavu patrně dorazí z nemocnice v Tanvaldu, další můžou být i z blízkého Královéhradeckého kraje.

Nemocnice zatím nerušila žádné plánované operace ani odložitelnou péči u „necovidových“ pacientů. Podle jejího ředitele k tomu ale v nejbližších dnech bude muset dojít.

Co se děje s pacienty s covidem-19, kteří do jilemnické nemocnice přijíždějí? Jak je nemocnice připravená na možný příliv pacientů? A kolik covidových lůžek může poskytnout? Poslechněte si reportáž.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související