Město Harrachov si najalo urbanistu, bude posuzovat developerské projekty

8. březen 2023 13:30

V oblíbených horských střediscích chtějí developeři stavět například bazény, wellness centra, hotely nebo nové apartmány. Úřady některých dotčených obcí a měst jsou téměř zavalené žádostmi od těchto investorů. Ne vždy, ale s jejich požadavky souhlasí.

Čtěte také

Například v krkonošském Harrachově se tlaku ze strany developerů snaží město bránit tím, že si najalo urbanistu, tedy odborníka, který umí „zasadit“ navrhovanou stavbu do kontextu architektury a potřeb města a obyvatel. To je problém zejména lukrativních měst a obcí, které jsou pro developery zajímavé.

Zastupitelé často nemají pro detailní územní plánování dostatečné kompetence. Když například developer navrhne, že by ve městě chtěl postavit plavecký bazén, pro zastupitele, který „sedí u stolu“, je obtížné posoudit, jestli ho lidé chtějí, jaká by byla kapacita, jak by stavba vypadala, aby nenarušovala ráz krajiny, jestli tam bazén nebude někomu překážet, a podobně.

Urbanista bude komunikovat s developery a dalšími lidmi, kteří by chtěli v Harrachově stavět. Podklady pak předá zastupitelům, kteří už budou mít na stole veškerá pro a proti, která tento odborník vyhodnotí.

Podobný problém řeší i v nedaleké Rokytnici nad Jizerou. Tam si nenajali urbanistu, ale architekta, který má na starost to, aby nově vzniklé stavby zachovávaly krajinný ráz města. V Rokytnici chtějí developeři postavit další penziony nebo hotely, hlavně kvůli tomu, že město dlouhodobě řeší, jak propojit tamní skiareály. To by mělo přilákat víc turistů a zastupitelé tento úkol architektovi předají.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související