Kritizovali ji, pro její odvolání ale nakonec zvedlo ruce pouze šest zastupitelů

14. listopad 2019 13:55

Na mimořádné schůzi zastupitelstva města Harrachov se opozice pokusila odvolat starostku Evu Zbrojovou zvolenou za SLK. Údajně neposkytuje požadované informace a řadou chyb připravila spolu s radními město o peníze.

Opozice z SNK - Změna pro Harrachov měla připravených 16 bodů programu. Až mezi poslední patřilo hlasování o odvolání starostky Evy Zbrojové zvolené za Starosty pro Liberecký kraj a čtyř radních.

Harrachov, mimořádné jednání zastupitelstva, 13. listopadu 2019

Zastupitelé nejdříve jednali například o tom, zda má město dávat tisíc korun ročně seniorům v Harrachově na nákup léků anebo zda má v dokončovaném komunitním domě pro seniory fungovat nepřetržitá 24 hodinová pečovatelská služba. Žádný z těchto bodů se opozici prohlasovat nepodařilo.

Co bude dál se skokanskými můstky

Úředníci města zastupitelům vysvětlili, že by tyto neplánované výdaje byly velkou zátěží pro napjatý městský rozpočet. Navíc by podle úředníků v případě zavedení pečovatelské služby město porušilo pravidla dotačního programu na výstavbu komunitního domu. Zastupitelé ale v dalším z bodů přislíbili, že se po vyřešení vlastnických vztahů ve skokanském areálu v Harrachově budou v budoucnu zabývat výší finanční podpory obnovy a provozu malých skokanských můstků.

Nemáme dost informací…

V závěru jednání zastupitelstva, po skoro šesti hodinách mimořádné schůze, vyzvalo SNK - Změna pro Harrachov vedení města k odstoupení. Důvody uvedl v podkladech pro zastupitelstvo zastupitel Tomáš Vašíček. Podle něj se vedení města za uplynulý rok nic výrazně pozitivního nepovedlo; starostka a radní města neposkytují opozici dostatek informací o záměrech Harrachova a chování koalice je ve vztahu k nedávno prohranému soudního sporu, kde podle opozice vznikla škoda za více než 6 miliónů korun, netransparentní. Šlo v něm o to, že město před časem neodsouhlasilo výši odměny za právní služby Tomáše Vašíčka ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace harrachovské sklárny. Nechalo si podle starostky Evy Zbrojové vypracovat právní posudek, který doporučil městu chovat se s péči řádného hospodáře a jít kvůli výši pohledávky do soudního sporu. Soud Harrachov prohrál a musí teď zaplatit firmě Auditas, které Tomáš Vašíček pohledávku podstoupil, i s úroky více než 11 miliónů korun.

Neodstoupíme. Hlasujte

Vedení města na výzvu opozice neodstoupilo a předložilo zastupitelům rozsáhlý seznam investic, které se podařilo v Harrachově za posledních osm let realizovat. Je to nejen výstavba komunitního centra pro seniory, ale taky oprava kina a řady silnic, budování chodníků a instalace nového veřejného osvětlení. Když vedení města neodstoupilo, hlasovali zastupitelé o odvolání. Nakonec pro něj bylo 6 z 15; 5 hlasovalo proti a 3 se zdrželi hlasování. Starostka Eva Zbrojová a čtyři radní ve funkci zůstávají.

Spustit audio