Město Chrastava chystá stavbu vodovodu do části Horní Vítkov. Půjde to i díky kompenzacím za Turów

Obyvatelé Horního Vítkova jsou zatím odkázaní jen na vodu ze studní, ta z nich ale mizí, hlavně kvůli suchým létům. Díky plánům Severočeské vodárenské společnosti na stavbu přivaděče z Machnína bude možné přivést vodu i tam.

Čtěte také

Město Chrastava už připravilo projektovou dokumentaci a stavební povolení. Přivaděč vody z úpravny v libereckém Machníně se chystá Severočeská vodárenská společnost vybudovat společně s dalšími projekty na posílení vodárenské soustavy v oblasti Chrastavska a Hrádecka v letech 2025 až 2026.

Patří mezi ně také stavba dalšího přivaděče z Pekařky do Hrádku nad Nisou a zvýšení kapacity vodojemu na Svatém Jánu nad Chrastavou. Všechny tyto stavby mají vzniknout díky penězům, které Česko získalo z Polska jako kompenzace na rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów.

Chrastavě se podařilo vyjednat, že se se stavbou vodovodu v Horním Vítkově může začít v předstihu tak, aby byl v době dokončení celé soustavy připravený. Pokud všechno půjde dobře, mohl by být hotový v roce 2024. „To znamená, že jsme ve fázi, kdy se bude moct začít soutěžit případný dodavatel. Pokud se nějaké realizační firmy přihlásí. To je podmínka, aby se mohlo v příštím roce (2023) začít se stavbou,“ říká tajemník chrastavského městského úřadu Miroslav Chvála.

Náklady na stavbu vodovodu částečně pokryjí dotace. Podstatnou část ale město získá právě z kompenzací, které Polsko poslalo v rámci nedávné dohody s Českem. Zbylou částku bude muset uhradit Chrastava z vlastního rozpočtu.

Podle starosty Michaela Canova ze Starostů pro Liberecká kraj zůstává otázkou, kdo uhradí náklady na připojení obyvatel Horního Vítkova. Město podle něj bude hledat prostředky, aby jednotlivé domácnosti měly malé, nebo dokonce vůbec žádné náklady.

autoři: Eva Malá , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související