Liberecký kraj zveřejnil první výsledky měření hluku a prachu v oblasti dolu Turów

Měření zatím nepotvrdila zásadní překročení limitů. V případě hluku sice byly krátkodobé limity překročeny dvakrát za rok a u prachu pětkrát, to ale česká legislativa umožňuje.

Čtěte také

Liberecký kraj zveřejnil 4. května 2022 první výsledky měření hluku a prachu v blízkosti polského hnědouhelného dolu Turów u českých hranic. Měření sice zaznamenala krátkodobá překročení přípustných limitů, to ale česká legislativa umožňuje.

„U hluku ze závěrů jasně vychází, že k překračování v noci dvakrát za rok došlo, což jsou ale krátkodobé limity, a hodnotí se dlouhodobé, a ty nebyly překročeny. Z pohledu českého zákona v oblasti hluku důl Turów nepřekročil povolené limity. Je ale zřejmé, že dopad je,“ shrnul kompletní výsledky měření krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek z České Pirátské strany.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu v polské Bogatyni. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam plánuje těžit až do roku 2044. Důl se chystá postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice ze saské Žitavy do Bogatyně. Pak se dá očekávat, že vliv dolu na českou příhraniční oblast bude ještě větší, proto se v okolí dolu dopady těžby měří.

„Poprvé v historii těžby v Turówě se provádí nějaké kontinuální měření, které české instituce vyhodnocují, to znamená, že obyvatelé v lokalitě budou mít přesné zprávy o tom, jak se ta situace vyvíjí. Protože všichni očekávají, že s přibližující se těžbou směrem k české hranici bude hluková zátěž narůstat,“ doplnil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Podle nedávno uzavřené česko-polské mezistátní dohody by měl dopady hluku a prachu na české území do budoucna snížit ochranný val. Podle informací Libereckého kraje se zatím čeká na přesnější projektovou dokumentaci. Podle smlouvy by měl být hotový do roka od jejího podpisu, tedy začátkem roku 2023. Val by měl být osázený zelení, aby tlumil nejen hluk, ale zachytával i prach z dolu.

Odborníci v okolí dolu sledují i stav spodní vody. Obyvatelé na české straně hranice se obávají především ztráty podzemní vody ve studnách. I tyto parametry odborníci sledují, výsledky tohoto monitoringu ale zatím podle radního Židka Liberecký kraj k dispozici nemá.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související