Liberecký kraj schválil fond polských kompenzací za rozšíření dolu Turów, peníze půjdou na konkrétní místa

30. březen 2022 11:58

Krajští zastupitelé 29. března 2022 rozhodli o zřízení speciálního fondu, který hejtmanství využije k rozdělení 35 milionů eur, tedy asi 870 milionů korun. Zavolali jsme krajskému radnímu pro životní prostředí a zemědělství Václavu Židkovi z České pirátské strany a zeptali se na podrobnosti.

Čtěte také

Liberecký kraj zřídil speciální fond k rozdělení peněz získaných od Polska jako kompenzace za rozšíření hnědouhelného dolu Turów. Jeho vznik schválili zastupitelé. Od polské vlády a společnosti PGE hejtmanství získalo 35 milionů euro, což je v přepočtu přes 850 milionů korun.

„Ty peníze, co jsme účelově dostali od polské strany, jsme celou dobu věděli, na co budou potřeba. Jsou to části vodohospodářské infrastruktury, abychom přivedli vodu všude, kde by mohla v budoucnu chybět. To znamená třeba do Uhelné, do Václavic, do Heřmanic, Višňové, zkrátka do všech těch oblastí, kde může potencionálně vzniknout riziko,“ vysvětlil Václav Židek z České pirátské strany.

Zastupitelé 29. března nejednali jen o samotném zřízení fondu, ale také o výboru, který bude na přidělování peněz podle uzavřené smlouvy dohlížet. Kdo ho vlastně tvoří? A kdo začne peníze čerpat jako první a kdy by k němu mohly dorazit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související