Masožravky, okna, puzzle. Zdenka Schovánková vystavuje v Malém Divadle

Liberecká výtvarnice a bývalá rozhlasová redaktorka Zdenka Schovánková používá na svých barevných obrazech nezvyklou techniku. Spojuje titěrnou kresbu s malbou. Výstavu jejich nejnovějších prací hostí Malé divadlo v Liberci.

Růžová, světle modrá, tyrkysová, oranžová. Těmito pozitivními barvami hýří obrazy bývalé rozhlasačky Zdenky Schovánkové. Na barevných podkladech jsou masožravky i zelené kopce malované jakoby z malinkatých puzzlí.

Jeden z obrazů Zdenky Schovánkové

„Myslím, že to ani není technika, to je něco, co mě provází celý život; vždycky někde při nějaké besedě byl papír, většinou kostkovaný, a do těch kostiček jsem si malovala kytky a obrázky, a zůstalo mi to,“ říká s úsměvem autorka obrazů.

Z drobných titěrných kresbiček vznikají celé podklady, které se možná podobají terapeutickým omalovánkám, na nich je umístěn hlavní, ústřední námět. Co je ale první? Námětu, nebo podklad?

„Určitě dřív byly jemné motivky, které se sjednotily, pak přišel nápad dát do nich i nějaký obrázek. Úplně první obrázky byly třeba lampy, nebo ryby, to se mi líbilo,“ odhaluje své začátky.

Maožravky. Jeden z obrazů Zdenky Schovánkové

„Pak jsem objevila, že se dá plátno pomalovat hodně barvami, anebo hodně výraznou barvou, a na tu barvu jsem potom nanášela ty malé obrázky, a najednou jsem v nich třeba viděla právě kytku, nebo motiv, který mě provází vlastně taky pořád, to je okno, otevřené okno. Dívám se někam do světa, do dálky,“ dodává.

A kde se vzal námět masožravých rostlin, který se na obrazech opakuje? „No, masožravky, to je Den Trifidů, to jsou moje milované sci-fi příběhy, a když jsem přišla na to, že si můžu namalovat svojí masožravku, to bylo nadšení, to byla hezká práce,“ doplňuje.

Zdenku Schovánkovou při instalaci výstavy zpovídala redaktorka Jana Švecová. Výstava jejich obrazů potrvá v Malém divadle v Liberci do konce března 2024.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související