Fotbalistův coming out i střelba před gay barem. V kunratickém kostele vystavují díla s tématem LGBT

28. listopad 2023

Známý kostel v Kunraticích u Cvikova, takzvaný Křišťálový chrám, slouží už několik let také k výstavním účelům. Vystavuje tam například sklárna Pačinek Glass a prostor dostávají i další umělci.

Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova je kostel, který slouží jako výstavní prostor. Koncem roku 2023 hostí přehlídku prací brazilského sklářského výtvarníka Ricarda Hoineffa.

„Tento kostel nikdy nevyšel z liturgické funkce, bohoslužby se tu konají, ne pravidelně, ale konají,“ vysvětluje David Sobotka, manažer sklárny Pačinek Glass.

Skleněná díla, která jsou tam teď, jsou tvořena například technikou lehaného skla. Jeden z exponátů představuje lidské paže. „(to je) rekce na střelbu v Bratislavě, kde zabili dva lidi, jeden z nich byl binární, jeden byl gay, před barem,“ popisuje dílo s podtitulem Pro Juraje a Matuše jeho autor Ricardo Hoineff.

Sochu tvoří paže od ramen přes lokty až k dlaním, na jedné je nápis Gay, na druhé Buzna. „Ano, hanlivé názvy,“ přikyvuje výtvarník. „A použil jsem ještě kovové fólie, které mají připomínat takové ty bandáže, které se dávaly, když lidé chtěli někoho odlišit,“ dodává.

Další z děl se jmenuje „Golll!“ s podtitulem Fotbalista. „To je reakce na Jakuba Jankta, fotbalistu, který udělal coming out. Stalo se mým mottem vyprávět o menšinách a LGBT,“ vysvětluje umělec.

„Náš pan farář Rudolf Repka je velikým vizionářem a filozofem, v tomto ohledu jsem u něj nezaznamenal ani uzardění, naopak ho to zajímalo. Ricardo tady stál vedle katolického pátera Rudolfa Repky a říkal 300 návštěvníků: ‚Podívejte se, vždyť je to fantazie, já s židovskými kořeny, já Brazilec, toho času Čecho-Brazilec, já gay, a dnes tady stojím vedle katolického faráře, který zahajuje mou výstavu v chrámu…‘,“ popisuje David Sobotka, který výstavu v kostele zprostředkovával.

(Pan farář Repka se měl natáčení také účastnit, ale onemocněl, pozn. red.)

Jaké reakce návštěvníků kostela na výstavu? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.