Vidíte v obrazech něco jiného než autor? V jablonecké galerii Nisa Factory o tom můžete dát vědět

24. listopad 2023

Vidět v obrazech něco jiného než autor, není až tak neobvyklé. Většinou se o tom mezi návštěvníky výstav jenom šušká. V jablonecké galerii Nisa Factory mohou návštěvníci obrazy pojmenovat.

V jablonecké galerii mohou návštěvníci obrazy sami pojmenovat (výstava malíře Vladimíra Svobody)

Vzpomínky na krajinu, tak se jmenuje výstava obrazů malíře Vladimíra Svobody v jablonecké Nisa Factory. A protože tu svoji krajinu a své vzpomínky má každý trošku jiné, v obrazech se návštěvníkům mohou zobrazovat jiné věci než autorovi.

Do galerie se vydal redaktor Jaroslav Hoření za majitelkou Zuzanou Slámovou nejen s otázkou, jak se zrodil nápad pojmenovat obrazy po svém.

„Přečetli jsme si ho v naší návštěvní knize, kam kdosi napsal, jestli bychom nedali tu šanci, aby návštěvník galerie mohl obraz pojmenovat sám. My jsme to jen realizovali,“ prozrazuje Zuzana Slámová.

Na výstavě Vzpomínky na krajinu Vladimíra Svobody je cedulek pod obrazy poměrně dost.

„Jsme překvapeni, jak velký zájem o to je, a je to zajímavé, přečíst si názvy od návštěvníků, co všechno v obrazu můžou vidět,“ potvrzuje. Například obraz, který malíř pojmenoval Až k obzoru, pod ním je název od návštěvníka: Cesta na východ slunce.

Jak se návštěvníci galerie mohou do pojmenovávání obrazů zapojit, A co dalšího v Nisa Factory chystají.? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související