Mám vnitřní zlomeninu kolene a před sebou 5 měsíců léčení, říká pan Karel. Havárií elektrokoloběžek přibývá

17. květen 2023

Zdravotníci i pojišťovny v poslední době evidují nárůst počtu úrazů způsobených jízdou na elektrokoloběžkách. Mezi častými následky jsou odřeniny nebo zlomeniny, ale úrazy mohou být i vážnějšího charakteru.

Čtěte také

Počet nehod při jízdě na elektrokoloběžkách se v roce 2022 v Česku zvýšil o 68 procent. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven. Stále oblíbenější možnost individuální dopravy s sebou totiž nese značná rizika. Redaktor Jiří Jelínek si jízdu na elektrokoloběžce vyzkoušel a vyzpovídal také jednu z obětí nehody.

„Člověk musí dávat hodně pozor, předvídat, mít oči kolem celé hlavy, bych řekl,“ tvrdí pan Honza, který elektrokoloběžku používá a nechal ji vyzkoušet našeho redaktora. „Na chodníku, ti, co jezdí mezi lidmi, to jsou vrazi…,“ dodává.

Někdy to dopadá tak, že i samotný řidič elektrokoloběžky se zraní. „Mám frakturu hlavice holenní kosti, je to vlastně vnitřní zlomenina kolene, mám před sebou 5 měsíců hojení,“ popisuje pan Karel z České Lípy z nemocničního lůžka.

„O víkendu jsem se chtěl projet po cyklostezce a nezvládl jsem manévr v zatáčce. Vůbec jsem nevěděl, jaké jsou limity té elektrokoloběžky. Na rovině, po městě, je to něco jiného, než v kopcovitém terénu. Konstrukce koloběžky je jiná,“ připouští.

Že úrazů na elektrokoloběžkách přibývá, si všímá i zdravotnická služba. Jak to komentuje mluvčí záchranné služby, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související