Elektrokoloběžka je dopravní prostředek. Jaká platí pravidla pro jízdu ve městě a jaké hrozí sankce

12. říjen 2021 12:39

Policisté v Libereckém kraji upozorňují na stále více případů nerespektování předpisů a přestupky při jízdě na elektrických koloběžkách. Lidé si je můžou půjčovat například v Liberci. Platí pro ně pak stejná pravidla, jako pro cyklisty, ne každý je ale dodržuje.

Policisté řeší stále častěji přestupky, ale i dopravní nehody, které zavinili jezdci na elektrických koloběžkách. Výjimkou nejsou ani smrtelné úrazy. Lidé zapomínají, že i na koloběžce jsou účastníky silničního provozu. Jaká pravidla se pro jízdu na koloběžce na silnicích vztahují?

Čtěte také

Na jezdce na koloběžce, nebo elektrokoloběžce, se vztahují stejná pravidla jako na cyklisty. Kromě zákazu požití alkoholu, platí i povinnost mít ochrannou přílbu, pokud je jezdci méně než 18 let. Pro jízdu na elektrokoloběžce platí i stejná povinná výbava jako pro jízdní kolo; tedy bílá odrazka vpředu a červená vzadu, dvě na sobě nezávislé funkční brzdy a oranžové odrazky v kolech. Při snížené viditelnosti, tedy za tmy, je povinné bílé světlo vpředu a červené vzadu.

Kde je povoleno na koloběžkách a elektrokoloběžkách jezdit

Podle pravidel silničního provozu by jezdci na koloběžkách a to i elektrických měli jezdit po stejných trasách jako cyklisté, to znamená po cyklostezkách, nebo ve vyhrazených pruzích na silnici. Pokud takové na silnici nejsou, musí se držet při pravém kraji vozovky stejně jako cyklisté.

S koloběžkou se nesmí ani vjet na chodník, nebo přejíždět pruhy pro chodce. To všechno se týká elektrokoloběžek s nižším výkonem, což jsou například ty sdílené, kterými se lidé přepravují ve větších městech. Pro ty silnější s výkonem nad 250 wattů, které dosáhnou rychlosti vyšší než 25 kilometrů v hodině, pak platí přísnější pravidla:

„Pakliže má koloběžka vyšší výkon, podléhá registraci, je brána jako motorové vozidlo a platí zákony pro řidiče motorového vozidla,“ upozornila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Při běžných přestupcích, jako je třeba jízda koloběžkou na chodníku, kde platí výjimka jen pro děti do 10 let, může podle policie hrozit bloková pokuta až do 2 000 korun. V případě závažnějších přestupků předává policie incident ke správnímu řízení, ve kterém se rozhoduje o výši postihu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související